Днес отбелязваме рождението на българския алпинист Христо Проданов!

Христо Проданов е български алпинист и планинар.

Той е първият българин, стъпил на осемхилядник – връх Лхотце (8516 m, през 1981 г.), и първият българин, изкачил първенеца на Земята, връх Еверест – през 1984 г. Загива, спускайки се обратно към базовия лагер на 22 април. Посмъртно е награден с орден и почетното звание „Герой на Народна република България“.

Христо Проданов е роден на 24 февруари 1943 г. в Карлово. Завършва Висшия химико-технологически институт в София. Като инженер-металург е работил в Перник и в Металургичния комбинат „Кремиковци“.

С алпинизъм се занимава от юношеските години. През 1961 г. завършва ЦПШ „Мальовица“. Осъществил е многобройни изкачвания в планините в България, в Алпите, в Олимп, Кавказ, Памир, Хиндукуш, Хималаите.

Христо Проданов е ръководител на първата българска хималайска експедиция. На 30 април 1981 г. в 13 ч. 55 мин. се изкачва на връх Лхотце сам и без кислороден апарат по опасния и труден Кулоар на Райс. Христо Проданов е първият български алпинист стъпил на осемхилядник. Денят 30 април 1981 г. става исторически за българския алпинизъм.
На 13 юли 1981 г. в Народното събрание, всички участници в експедиция „Лхотце-81“ получават държавни отличия. За изкачването на връх Лхотце, сам и без кислороден апарат, Христо Проданов е удостоен с голямо държавно отличие „Герой на социалистическия труд“ и орден „Георги Димитров“.

loading...

През 1984 г. се провежда национална експедиция до Еверест. Христо Проданов е утвърден за зам. ръководител на експедицията, по техническите въпроси. На 20 април 1984 г. в 18 ч. 15 минути Христо Проданов се изкачва на връх Еверест – сам и без кислороден апарат, по Западния гребен, по „Жестокия път“. На върха остава 33 минути. Оставя камерата си на върха (впоследствие намерена от Николай Петков на 9 май). Слиза по тъмно, по собствените си стъпки – нещо, което нито един алпинист в света не го е правил. Температурите спадат. Извилата се буря принуждава Христо Проданов да бивакува на открито, на височина около 8700 m. В „Зоната на смъртта“, без кислород, е 20 април, 21 април. И до последния си дъх на 21 април 1984 година. Първият български алпинист, изкачил се на Еверест – сам и без кислород, остава завинаги на тази височина. Христо Проданов е 155-ият алпинист изкачил се на Еверест.
По едни от неговите последни думи, предадени по радиостанцията, се предполага, че тялото му се намира над Голямата сива кула, на около 8700 m.

На 8 май върхът е изкачен от Иван Вълчев и Методи Савов, а на 9 май – от Кирил Досков и Николай Петков, които слизат по Класическия маршрут по непалските склонове и правят пълен траверс на масива. След словенците и българите, никой алпинист не е минал по Западния гребен.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!