Днес отбелязваме рождението на българския физик, акад. Милко Борисов!

Милко Борисов е виден български физик, академик, член-кореспондент, дългогодишен преподавател, създател на Института по физика на твърдото тяло при Българската академия на науките и негов директор от 1973 до 1991 г.

Милко Борисов Иванов е роден на 18 февруари 1921 г. в София. От 1939 до 1943 г. учи физика във Физико-математическия факултет на Софийския държавен университет. По това време ръководител на катедрата по опитна физика е професор Георги Наджаков. След войната се дипломира и работи като асистент на проф. Георги Наджаков (1945-1948). След създаването на Физическия институт към БАН е прехвърлен в него, но продължава да участва в преподавателската работа на катедрата по експериментална физика като доцент и професор. Чете курса по обща физика. Въвежда нови университетски курсове: „Увод във физиката на твърдото тяло“ и „Физически основи на акустоелектрониката и акустооптиката“ и издава първите университетски учебници за тях. Специализира в ГДР и СССР.

Проф. Милко Борисов е бил заместник-директор на Физическия институт при БАН, декан на Физико-математическия факултет и два пъти заместник-ректор на Софийския университет. През 1972 г. отделенията на Българската академия на науките са преобразувани в Единни центрове. Акад. Милко Борисов е единственият директор на Единния център по физика до закриването му през 1988 г.

Интересите на акад. Милко Борисов са в областта на физиката на твърдото тяло. Полага основите на изследвания в областта на акустоелектрониката в България. Проучва физика на плазмата и парамагнитния резонанс. Създава група по история на физиката при Института по физика на твърдото тяло, която отпечатва две книги за разпространението на физическите знания в България през 19 век. Има 15 авторски свидетелства. Ръководител е на 10 успешно защитени дисертации.

loading...

Умира на 5 ноември 1998 г. в София.

Първата сесия в памет на Милко Борисов е проведена през 2003 г. Под редакцията на акад. А. Г. Петров и доц. Илия Илиев Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ отпечатва сборник с научните доклади от нея през 2006 г. Мемориална сесия, посветена на 90 години от рождението на Милко Борисов, е организирана от Института по физика на твърдото тяло на 18 февруари 2011 г.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!