Днес отбелязваме рождението на българския диригент Атанас Маргаритов!

Атанас Маргаритов е български диригент, цигулар, концертирал из цяла Европа.

Той е директор и главен диригент в Софийската опера, дългогодишен диригент на хор ”Кавал”.

Близо 6 години е музикален директор и главен диригент на оперния театър в Гент, Белгия, а от 1979 до 1989 г. заема длъжността главен диригент в операта в Дижон, Франция.

Атанас Маргаритов е роден 25 януари 1912 година в Харманли, на тази улица, която съвременниците определят като най “културната” на града, в семейство на учители. Като дете започва да свири на цигулка и пиано. През 1930 завършва Харманлийското педагогическо училище, сега СОУ ”Неофит Рилски”.

През 1933 г. завършва двата отдела – теоретичен и специален, на Музикалната академия в София. Веднага след това започва творческата му кариера. Той дирижира в Испания, Франция, Белгия, Холандия, Чехия, Италия, в много от големите театри” на Европа.

loading...

На 20 септември 1998 г. големият български диригент Атанас Маргаритов умира. През 2016 година е открита в Харманли паметна плоча на дома, където някога е живял Атанас Маргаритов.

Източник: sakarnews.info

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!