Днес отбелязваме рождението на акад. Сава Дацов!

Сава Дацов е изявен български учен, икономист, академик, общественик и патриот. Председател на Поморавския народо-просветен комитет.

Сава Дацове роден на 7 януари 1857 г. в Зайчар.

Доброволец е в Сръбско-турската война (1876). Участник в съпротивата на нишавските българи срещу сръбската окупация и администрация в Поморавието през 1878 г. Доброволец в Сръбско-българската война (1885).

След Освобождението се установава в София. Главен секретар на Министерството на земеделието и търговията.

loading...

През 1884 година заедно с Михалаки Георгиев е съосновател на първото земеделско списание в България („Домакин“). През същата година написва първото в България ръководство по копринарство „Черниците и коприната“. Дацов е един от основателите на Българското земеделско дружество и редактор на неговия орган вестник „Орало“. Пръв председател на българското пчеларско дружество.

Сава Дацов е сред основателите на Икономическото дружество и на дружеството на българските публицисти. Член е на дружеството на българските агрономи. Помощник-деловодител (1884) и деловодител (1885 – 1888) на Българското книжовно дружество. Дописен член (1898) и редовен член (1892) на БАН. Изявен дарител. Избран заради изключителните си заслуги и принос към опазване на българщината в Поморавието за председател на Поморавския народо-просветен комитет (1917).

Народен представител в 12 Обикновено Народно събрание.

Сава Живков Дацов умира на 21 ноември 1940 г. в София.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!