Днес е роден футболистът Стефан Юруков!

Стефан Юруков е български футболист, роден на 16 юни 1972 в София. Юруков, по прякор Чики, играе като централен нападател. Носител е на две шампионски титли и две купи на България с отбора на Литекс, където оглавява клубната листата на голмайсторите за всички времена.

Стефан Юруков започва футболната си кариера в юношеските редици на своя любим отбор от детинство Левски София, където обаче е пренебрегван от треньорите, които не му дават шанс за пробив в първия отбор на клуба. Това принуждава младият Юруков да напусне София и да потърси реализация в по-скромен тим. Първата му спирка е ломския съименник на бившия му отбор Левски, от където впоследствие преминава за кратко през Черно море, Хасково, Корабостроител (Русе), Бдин, Етър, Велбъжд и Хан Аспарух. Точно когато кариерата на младия футболист изглежда провалена през лятото на 1996 се появява офертата от току-що изпадналия в „Б“ група ловешки отбор Литекс. Клубът е поет от амбициозния бизнесмен и спортен меценат Гриша Ганчев, а съставът от предния сезон е почти изцяло подменен, като се забелязват много играчи с подобна на Юруков съдба – отхвърлени от големите български клубове. Чики не се колебае и подписва договор, което се оказва повратен момент в кариерата му. Още следващият сезон Литекс мачка във втория ешелон на България, завършвайки първенството на първо място с над 10 точки пред втория Олимпик (Галата), а Стефан Юруков, заедно с голмайстора на „Б“ група Димчо Беляков, се превръща в топ-реализатор на отбора със своите 14 отбелязани гола. Юруков се разписва и във вратите на Левски (за Купата на България, 2:0), ЦСКА (приятелски мач, 2:0), настоящия шампион Славия (за Купата на Лигата, 3:0) и на финала за Купата на Лигата срещу Нефтохимик (2:2, победа за бургаския отбор след изпълнение на дузпи).

В следващият сезон на Литекс в „А“ група Юруков е неизменен титуляр в центъра на атаката на отбора и на края на полусезона води голмайсторската ранглиста на първенството с 13 гола, но точно тогава бива продаден на турския Газиантепспор заедно с Димчо Беляков с трансфер на обща стойност милион и половина. Впоследствие Литекс изненадващо става шампион на България за първи път в своята история. Юруков и Беляков не успяват да спасят Газиантепспор от изпадане във втора дивизия и след края на сезона се завръщат в Ловеч. Двамата взимат участие в дебюта на Литекс в евротурнирите срещу шведския Халмстадс БК. В първата среща, играна в Бургас поради липса на лиценз на ловешкия стадион за провеждане на международни срещи, българите бият с 2:0 с голове на Албан Буши в началото на срещата и Стефан Юруков в самия ѝ край. Юруков се превръща в герой на реванша след като при резултат 2:0 за шведите влиза като резерва и вкарва безценния гол за 2:1 в средата на второто полувреме, с което класира Литекс за втория предварителен кръг на Шампионската Лига, където ловчалии претърпяват поражение от Спартак Москва.

Литекс започва лошо защитата на титлата в България, но постепенно подобрява играта си и в края на първия полусезон вече е на първо място в класирането, от където не слиза до края на първенството и по този начин печели втората си поредна шампионска титла, с което става първият провинциален клуб постигнал подобно нещо. Юруков отново е стълб в нападението на Литекс и остава на второ място по отбелязани голове за клуба след водача при голмайсторите на първенството Димчо Беляков. За негова беда се конузва в началото на подготовката през лятото и пропуска всички мачове на Литекс в предварителните кръгове за Шампионската Лига.

loading...

Следва спад в играта на отбора през следващия сезон, в който Литекс завършва на пето място, но Стефан Юруков неизменно е на върха на атаката. През сезон 2000/2001 Литекс печели и първата си Купа на България, побеждавайки на финала Велбъжд (Кюстендил) в София със златен гол на Стефан Юруков в първата минута на продължението. По пътя към финала Литекс отсранява последователно ЦСКА с общ резултат 3:1 (гол на Юруков) и Левски с общ резултат 4:1, а Велбъжд са разбити седмица по-рано в Ловеч с 5:0. Последвалото участие в Купата на УЕФА се превръща в най-успешната еврокампания на Литекс (заедно с 2006) до момента, като отборът достига трети гръг на надпреварата, отстранявайки по пътя си три отбора. Юруков е резерва в по-голямата част от мачовете, записвайки два гола на сметката си – в първия мач срещу ирландския ФК Лонгфорд Таун и в последния срещу гръцкия АЕК.

Юруков изиграва още два сезона в Литекс, като прекарва един полусезон под наем в Спартак (Варна), след което е освободен от отбора при чистка заради мини кризата през сезон 2002/2003, записвайки мачове за Черно море и Родопа, но е върнат отново в Ловеч (заедно с Беляков) следващия сезон поради остра липса на нападатели по това време. Същата година (2004) Литекс печели втората си Купа на България, побеждавайки ЦСКА на националния стадион „Васил Левски“ след 2:2 в редовното време и изпълнение на дузпи. Юруков не взима участие в този мач заради контузия.

Следващият сезон обаче нападателя отново бива освободен от отбора и пробва късмета си в китайския Ляонин.

За купата на страната има 31 мача и 25 гола за Литекс. В евротурнирите е изиграл 14 мача и е вкарал 5 гола (4 мача и 3 гола за КЕШ и 10 мача с 2 гола за купата на УЕФА). За националния отбор е изиграл 1 мач.

Шампион на България през 1999 г., вицешампион през 2002 и носител на купата на страната през 2001 и 2004 г. Финалист за купата на страната през 1999 и за купата на професионалната лига през 1997 г.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!