Днес е роден футболистът и треньор Бисер Михайлов!

Бисер Михайлов е бивш български футболист, вратар, треньор. Баща е на бившия национален вратар и настоящ Президент на БФС Борислав Михайлов и Руслан Михайлов, дядо на националния вратар Николай Михайлов.

Юноша на Левски. За мъжкия отбор играе от 1961 до 1975 г. Има 226 мача в „А“ група, 43 мача за купата на страната, 67 международни и над 50 други срещи. Четирикратен шампион на България (1965, 1968, 1970 и 1974) и трикратен носител на Купата на Съветската армия (1967, 1970 и 1971). Има 5 мача за „А“ националния отбор (1967-1973) и 2 мача за „Б“ националния отбор. За Левски има 16 мача в евротурнирите (4 за КЕШ, 8 за КНК и 4 за купата на УЕФА). Вратар с добър рефлекс и самоотвержена игра. Баща е на друг известен вратар на Левски – Борислав Михайлов. Бисер Михайлов влезе в историята на футбола като първия страж в България, дръзнал да подмени фланелката си. През 1967 г. „Левски“ гостува на „Милан“ в мач от турнира за КЕШ и Бисер изненадва всички, като се появява на терена с жълта фланелка. По това време има неписано правило, че всички вратари трябва да пазят с черно. Нововъведението не му носи късмет и „сините“ губят с 1:5. Следва все пак и един успешен двубой – 2:0 на стадион „Георги Аспарухов“ срещу „Добруджа“ за първенството, след което Михайлов-старши се отказва от новаторството си и отново залага на черното. Бисер е известен и с друго – той е един от първите вратари, които изпълняват дузпи. През 1965 г., когато „Левски“ като шампион приема в първия кръг „Миньор“. „Сините“ печелят инфарктно с 2:1, като получават право на 2 пъти да изпълнят 11-метров наказателен удар. Звездата на тима Георги Аспарухов-Гунди е контузен и не участва в срещата. Първия път от бялата точка неточен е Янко Кирилов. При второто отсъждане на рефера играчите на „Левски“ спорят кой да изпълни дузпата. В суетнята отнякъде се появява Бисер Михайлов, но и неговият удар е неточен.

Силата на Бисер обаче е предимно в ловенето на дузпите. Особено запомнящи се са 2 мача за купата на България, в които „Левски“ отстранява ЦСКА след изпълнения на 11-метрови наказателни удари. И двата пъти главният виновник е Бисер Михайлов, който отразява удари на „червените“. При единия дори лови топката след шут на славния полузащитник на „армейците“ Аспарух Никодимов, който рядко бърка от бялата точка.

Михайлов-старши се гордее и с още едно постижение. Той е играл дълги години с най-голямата легенда на „Левски“ – Гунди. По ирония на съдбата Бисер е роден на 30 юни 1943 г. На същата дата през 1971 г. Аспарухов загина в автомобилна катастрофа. Оттогава Михайлов-старши не си празнува рождения ден. И избягва да се усмихва на тази дата.

loading...

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!