Днес е роден първият български гросмайстор Милко Бобоцов!

Милко Бобоцов е от онези български шахматисти, които през петдесетте години проправяха пътя на българския шахмат на международното поле.

Неговият талант разцъфтя в онези години, когато шахматната теория се развиваше, когато всеки шахматист сам трябваше да търси и открива силните продължения, да изгражда своя дебютен репертоар. Това беше времето, когато успяваха най-упоритите, най-трудолюбивите, най-талантливите. Милко Бобоцов бе един от тях. Той е първият български гросмайстор.

Роден е на 30 септември 1931 година в село Дряново, Асеновградско. Юношеските му години преминават в Пловдив, където научава и правилата на шахматната игра. Макар и да не е кореняк пловдивчанин, Милко Бобоцов е издънка на пловдивската шахматна школа, дала цяла плеяда именити български шахматисти.

Благодарение на голямата му любов към черно-белите квадрати и изключителното трудолюбие, той бързо овладява тайните на древната игра и тя става негова съдба. Милко Бобоцов игра в 20 турнира за републиканско първенство. Дебютира през 1949 г., когато постига 8 1/2 т. (+5=7-5) от 17 партии, с които заема 8-мо място. През 1951 г. двадесетгодишният младеж разделя 1-3 място заедно с Ал. Цветков и Н. Минев.

В допълнителния мач за титлата остава втори, но за всички става ясно, че родният шахмат вече има един голям талант, един всеотдаен боец.

loading...

Най-високия си резултат Милко Бобоцов постига през 1958 година, когато след 10 победи и 7 ремита зае първото място и стана републикански първенец.

Не успява да повтори този свой успех. Само веднъж през 1966 г. разделя първото място с Н. Пъдевски, но впоследствие губи допълнителния мач за титлата.

В богатата му спортна колекция освен златния медал има още 4 сребърни и 5 бронзови медали. Изиграл е 282 партии, от които е спечелил 124, 110 е завършил наравно и е загубил само 48. Няма друг български шахматист, който да е постигнал повече победи, отколкото ремита в републиканските първенства.

Само този факт е достатъчен, за да потвърди голямата всеотдайност, упоритост и борбеност на Милко Бобоцов. В неговото творчество няма „гросмайсторски ремита“. Той се бори докрай, докато позицията дава шансове за това.

Милко Бобоцов почива на 3 април 2000 г. в „Пирогов“, София

Източник: chess.xroads-bg.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!