Днес е роден Проф. Александър Грозев!

Проф. Александър Димитров Грозев е български киновед, кинокритик и преподавател.

Той е роден на 18 април 1945 година в София. Завършва Държавния институт по кинематография (Всесоюзный государственный институт кинематографии – ВГИК) в Москва.

От 1984 до 1992 г. е главен редактор, а след това и директор, в Българската национална телевизия, където е водещ на рубриката „Десета муза“.

Александър Грозев преподава кинокритика в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“. Той е един от основателите на катедрата „Телевизионно и киноизкуство“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ през 1991 г., където се изучава режисура, операторство, монтаж. През 2003-2009 година е изпълнителен директор на Националния филмов център.

loading...

Той е сред създателите и дългогодишен художествен директор на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“. Представител на България в програмата „Медиа“ и „Медиа плюс“. Изнасял е лекции в Германия, Русия, Полша, Украйна и САЩ.

Има издадени книги в Русия и Великобритания, както и публикации в специализирани чужди издания. Многократно е участвал като член и председател на жури на големи международни и наши кинофестивали.

Автор е на множество книги, изследвания и статии, свързани с историческия път на българското и световното кино.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!