Днес е роден основоположникът на българския театър Николай Масалитинов!

Николай Масалитинов се ражда на 28 август 1880 година в руския град Харков.

Гимназиалното си образование завършва в Томск и се записва да учи медицина в Томския университет през 1900 г., но го изключват заради участие в студентска демонстрация. Следва в Технологичния институт, но поради обществената си активност е изключен и оттам.

По настояване на сестра си Варвара Масалитинова се премества в Москва и през 1904 г. започва да учи в Московското императорско театрално училище в класа на Александър Федотов. През 1907 г. на абсолвентската премиера присъстват Константин Станиславски и Владимир Немирович-Данченко. Те харесват Масалитинов и го канят да играе в Московския художествен академичен театър (МХАТ).

От 1907 г. до 1919 г. Николай Масалитинов е артист в МХАТ, където става един от любимите актьори на публиката.
През 1913 г. заедно с Николай Александров и Николай Подгорни създават театралната школа, известна като „Школа на тримата Николаевци“, випускниците от която формират Втората студия на МХАТ.

През юни 1919 г. група от театъра е на турне и бива откъсната от Москва от Гражданската война. Масалитинов поема ръководството на трупата, заедно с Литовцева възстановяват няколко спектакъла на МХАТ и тръгват из страната на продължително турне. На 20 октомври 1920 г. трупата започва гастрол в София, а от 18 януари 1921 г. гастролите продължават в Белград, Загреб, Любляна, Прага.

loading...

След завръщането си в Москва Масалитинов играе в Пражката трупа на Градския театър.

През 1924 г. Николай Масалитинов създава частна театрална школа в Берлин. В края на годината той посещава България и приема поканата да работи в Народния театър в София.

Тук през 1925-а става главен режисьор, какъвто е до 1944 г., а след това е режисьор до смъртта си през 1961 г. Поставя близо 140 пиеси, сред които „Тартюф“, „От ума си тегли“, „Ревизор“, „Без зестра“, „Живият труп“, „Врагове“, „На дъното“, „Майстори“, „Албена“, „Боряна“, „Милионерът“, „Вражалец“, „Златната мина“, „Подвигът“, „Царска милост“, „Калин Орела“ и др. Играе в „Тартюф“, „От ума си тегли“, „Пред залез-слънце“, а през 1955 г. играе ролята на княз Горчаков във филма „Героите на Шипка“.

Николай Масалитинов открива драматична школа към Народния театър още през 1925-а, по-късно тази школа се преобразува във Висш институт по театрално изкуство. От 1949 г. Николай Масалитинов е избран за професор по актьорско майсторство.

Николай Масалитинов умира на 22 март 1961 г. в София.

Източник: balgari.bg

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!