Днес е роден Мичман II ранг Димитър Светогорски!

Мичман II ранг Димитър Георгиев Светогорски е български морски офицер, загинал в бой на борда на германската подводница U104 през Първата световна война.

Димитър Светогорски е роденна 28 август през 1895 година в град Кюстендил. Братята му също са с военно образование: по-големият – Кирил Светогорски, е началник на Морското училище от 1915 до 1919 г., а по-малкият – Асен Светогорски, е офицер от Трудовите войски.

Димитър Светогорски постъпва в Морското училище във Варна. Обучението му продължава в Морската школа в Ливорно, Италия. През Първата световна война е на обучение в Германия – във Фленсбург и в гр. Кил. Обучението включва и участие в реални бойни действия на борда на германски военноморски съдове, като „Миноносец 134“. Служи с чин Fähnrich zur See.

Димитър Светогорски загива на 25 април 1918 г. на борда на подводница U-104, когато тя е потопена с дълбочинни бомби от британския миночистач HMS Jessamine в пролива Сейнт Джордж, Ирландско море.

Източник: bg.wikipedia.org

loading...

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!