Днес е роден митрополит Николай Пловдивски!

Николай Пловдивски е български православен духовник, Знеполски епископ (2001 – 2007) и Пловдивски митрополит (от 2007). Роден е на 19 юли 1969 година в София със светското име Николай Методиев Севастиянов. Баща му е милиционер, който по-късно оглавява взвод в Специалното поделение за борба с тероризма при Шесто управление на Държавна сигурност. Николай Севастиянов завършва гимназия в София и двугодишен паралелен курс в Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“. Отбива военната си служба в Нова Загора в свързочния полк, специалност радист.

След дипломирането си в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ продължава обучението си в Московската духовна академия, където получава научната степен „кандидат на богословските науки.“

Подстриган е в монашество във Враца на 6 декември 1990 година от митрополит Калиник Врачански. Старец му става викарият на Врачанската митрополия епископ Игнатий Знеполски. На 17 май 1993 година е ръкоположен за йеромонах от Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Служи като ефимерий и преподавател в Софийската семинария. На 29 юни 1993 г. е възведен в архимандритско достойнство. След това служи като протосингел на Софийската митрополия. След смъртта на викарния епископ на Западно и средноевропейската епархия епископ Авенир Знеполски, на 7 юли 2001 година архимандрит Николай е хиротонисан в епископски сан с титлата Знеполски и е назначен за викарий на Софийския митрополит.

На 8 май 2006 година Николай Знеполски подава молба до Светия Синод за освобождаването си от поста викарий на Софийския митрополит, в отговор на решение на Светия Синод, с което от епископите на БПЦ се изисква да предоставят писмени доклади за своята дейност. Оставката е отхвърлена.

loading...

На 4 февруари 2007 година Николай Знеполски е избран за Пловдивски митрополит, а е утвърден на тази длъжност от Светия синод на 11 февруари 2007 година с 14 гласа „за“ и две недействителни бюлетини: тази на митрополит Натанаил (бяла бюлетина) и Игнатий, който написва името на Николай, но не се подписва. Преди утвърждаването му, медиите тиражират мнението, че изборът му за Пловдивски митрополит е предрешен, тъй като основният му подгласник, епископ Теодосий Деволски няма необходимото образование за длъжността. Митрополит Кирил Варненски противопоставя опита и възрастта на Теодисий срещу законовите изисквания за образователно ниво, но директорът на Дирекция „Вероизповедания“, Иван Желев потвърждава изискването на Устава на БПЦ за висше богословско образование за поста митрополит.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!