Днес е роден композиторът Митко Щерев!

Митко Щерев е известен български композитор, аранжор и пианист.

Митко Генчев Щерев е роден на 28 януари 1946 г. в Ямбол. Завършва музикалното училище в Пловдив – специалност фагот и Академия за музикално и танцово изкуство в същия град.

В средата на 1960-те години започва професионалната си дейност в областта на професионалната музика като ръководител на оркестъра на Емил Димитров “Синьо-белите”.

В началото на 1970-те години е ръководител на оркестър “Маковете”, който съпровожда Лили Иванова.

loading...

През 1974 г. М. Щерев създава група “Диана Експрес” и 10 години е свързан изпълнителски и творчески изцяло с нея. Някои от най-големите им хитове са “Северина”, “Душа” и “Наследство”.

Автор е на редица шлагери на Лили Иванова, Емил Димитров, Васил Найденов, Маргарита Хранова и др., което го прави един от най-изтъкнатите композитори на попмузика в България.

Митко Щерев се реализира като популярен композитор на филмова музика. Автор е на музиката на филмите: “Дубльорът”, “Осъдени души”, “По хълмовете на времето”, “Човек от народа”, “Адаптация”, “Комбина”, “La Donna E Mobile” и др. През 1996 г. Съюза на филмовите дейци в България го избира за филмов композитор на столетието.

Съюзът на филмовите дейци в България му присъжда награда за музиката към филмите “Вик за помощ” и “Скъпа моя, скъпи мой” през 1986 г. През 2005 г. става носител на Голямата награда на Ямбол.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!