Днес е роден карикатуристът Николай Пекарев!

Николай Пекарев е български художник, карикатурист.

Николай Пекарев е роден в София на 5 януари 1951 г. Завършил е Художествената академия в София през 1977 г. в класа по приложна графика и плакат при проф. Александър Поплилов. Учил е и при проф. Васил Йончев.

От 1966 г. публикува карикатури и илюстрации, а от 1971 г. работи в областта на оформлението на книги и печатни издания, илюстрацията, плаката, шрифта, типографията, запазената марка и логотипа, приложната графика, промишлената и търговска реклама, опаковката, телевизионната графика, живописта, графиката, и
пространственото оформление. От 1972 г. участва в множество експозиции, биеналета и конкурси за карикатура, плакат и приложна графика в България и различни страни от Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка.

Негови творби са печелили награди на изложби и конкурси в България,Белгия, Италия, САЩ, Канада, Холандия, Франция, Япония, Турция, Полша, Македония (Югославия), Словения (Югославия), Република Корея, ГДР, Алжир и др. Част от тях се намират в музеи и галерии в България, Франция, Белгия, Холандия, Швейцария, Германия, Италия, САЩ, Канада, Турция, Република Корея, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Македония, Гърция, Дания, Финландия, както и в частни колекции в България и чужбина.Откривал е персонални изложби в София, Варна,Перник, Прага, Братислава, Будапеща и Виена.

loading...

Има редица публикации в представителни алманаси за карикатура, плакат, приложна графика и запазена марка в България, САЩ, Канада, Япония, Швейцария, Полша, ГДР и др. Много от карикатурите му са публикувани в реномирани хумористични издания в Европа, САЩ и Канада. През 1984 г. сключва договор с Cartoonists НИКОЛАЙ ПЕКАРЕВ & Writers Syndicate в Ню Йорк, чрез който някои от творбите му са отпечатани в национални и регионал ни издания в САЩ и представени по тв-каналите NBC,
CBS, ABC и др.

Участвал е в редица международни журита на изложби и конкурси за оформление на книги и за карикатури в България, Белгия, Чехословакия, ГДР, Унгария, Съветския съюз.

В периода 1971-1972 г. работи като художник-оформител за продукциите на редакция „Съвременник” в Националната телевизия. През 1979 г. започва работа като художествен редактор в издателство „Народна култура”, а в периода 1986 -1999 г. е главен художник на издателството. От 2000 г. е художник в издателство
„Булвест 2000”.

Има добри попадения в плаката, илюстрацията, оформлението на книги, графичния дизайн и разбира се в карикатурата. Освен носител на орден „Стара планина”, както е видно от плаката на изложбата, Николай Пекарев е носител и на престижни награди и трофеи от Белгия, Италия, Сърбия, Турция, България и др.

Източник: luboslovie.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!