Днес е роден видният български скулптор Владимир Гиновски!

Владимир Гиновски е виден български скулптор от XX век, работил в монументалния жанр.

Владимир Костов Гиновски е роден на 4 юни 1927 г. в голямото мияшко реканско село Галичник, тогава в Кралството на сърби, хървати и словенци. Произхожда от Фърчковския род, известен с иконописците и резбарите си от така наречената Дебърска художествена школа. Учи скулптура във Висшия институт за изобразително изкуство в София при професорите Андрей Николов, Марко Марков и Иван Лазаров, като завършва в 1952 г.

Прави бюстове на видни възрожденци, революционери и културни дейци. Автор на над 50 паметници в страната и в чужбина: Паметникът на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека в София, паметници на Кирил и Методий в Рим и Мурманск, монумент на Ботев във Враца, бюст-паметник на Васил Левски в Борисовата градина в София, паметници на Васил Левски в Унгария и САЩ, паметник на Елин Пелин в Байлово, паметник на Тодор Александров в Кюстендил, скулптурен портрет на Борис Христов, бюст на Николай Гяуров и други.

Когато през 1963 г. Народната библиотека „Васил Коларов“ е преименувана на „Кирил и Методий“, е обявен конкурс (1963-1965) за нов паметник, който да бъде поставен на мястото на паметника на Васил Коларов. Конкурсът е спечен от Владимир Гиновски, а паметникът е открит е през 1972 г. Фигурите са високи 4,2 м. Паметникът е смятан е за едно от най-добрите постижения на българското монументално изкуство. Негово копие е поставено през 1990 г. в Мурманск, Русия, както и в двора на българското посолство в Рим.

loading...

Носител на Награда за цялостно творчество на СБХ (1997).

В последните години основното работно ателие на скулптора е в град Ракитово, Чепинско.

Владимир Гиновски почива в София на 23 декември 2014 г.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!