Днес е роден българският щангист Иван Стоицов!

Иван Стоицов е български щангист, роден на 22 март 1985 г. в Пловдив, световен шампион в категория до 77 кгпрез 2007 г. Възпитаник е на школата по вдигане на тежести на „Марица“, а в момента се състезава за „Асеновец“ (Асеновград).

Печели златен медал на Европейското първенство за юноши през 2004 г. в Бургас. Участва на Олимпийските игри в Атина, където завършва на 8-мо място в категория до 77 кг.

След това влиза в конфликт с тогавашното ръководство на БФВТ, което го обвинява за предател след плъзналите слухове, че иска да се състезава за Катар. През 2007 г. се състои извънредно общо събрание на федерацията, на което се взима решение Иван Стоицов да бъде върнат в националния отбор.

На световното първенство в Тайланд през 2007 г. той печели златен медал с двубой от 363 кг. В изхвърлянето Стоицов остава една на шесто място само с един успешен опит на 158 кг. В изтласкването прави три успешни опита на 193, 200 и 205 кг и в общото класиране изпреварва с един и два килограма съответно Кеворк Давтян (Армения) и Хон-ли Ли (Китай).

loading...

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!