Днес е роден българският шахматист Никола Пъдевски!

Никола Пъдевски е български шахматист – третият български гросмайстор, както и шахматен публицист.

Участник е в 11 олимпиади и в повече от 50 международни турнири.

Никола Бочев Пъдевски е роден на 29 май 1933 г. в град Пловдив. С шахмат се занимава от малък, а името му за първи път добива известност през 1949 г., когато печели убедително и красиво срещу Керес и Бондаревски на шахматен сеанс в Пловдив. От 1954 г. е международен майстор.

През 1959 г. e световен студентски шампион по шахмат в Будапеща. През 1963 г. печели мемориала „Рубинщайн“. От 1964 г. е гросмайстор.

loading...

Никола Пъдевски е участвал на 21 финала за републиканско индивидуално първенство, като на 4 от тях става шампион на България – през 1954, 1955, 1962 и 1964 г. (след плейоф).

Участвал е на 11 шахматни олимпиади, като на тази през 1968 г. в Лугано става бронзов медалист на трета дъска в отбора на България.

Най-забележителните му партии са победа над Карпов и реми с Керес, Тал и Каспаров.

От 1981 до 1989 г. е треньор на мъжкия национален отбор по шахмат.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!