Днес е роден българският шахматист Михаил Кантарджиев!

Михаил Кантарджиев е български шахматист. Роден е на 24 октомври 1910 г в Лом.

През 1937 г. е шампион на България по шахмат. С неговото име са свързани едни от най-важните събития от развитието на шахмата в България.

Като състезател се изявява малко – в състезания участва около 15 години при това не много активно. Вярно, че по това време (1936 – 1951) шахматният живот в страната не е богат и състезанията се броят на пръсти, но и в тези които се провеждат, той не участва.

В тези, в които участва оставя трайна следа – студентски шампион за 1937 г.; шампион на България за 1937 г.; най-добре представилия се български шахматист при участието на националния отбор на Олимпиадата в Буенос Айрес (Аржентина) през 1939 г. Колко шахматисти от това време могат да се похвалят с такива резултати?

Още в началото на своята състезателна дейност Михаил Кантарджиев се посвещава и на организационната работа. В онези години това е от изключителна важност, тъй като шахматното движение набира скорост, но ги няма истинските организатори, които да направляват неговите изяви.

loading...

Още като студент е избран в ръководството на Студентския шахматен клуб, а на конгреса на Българския шахматен съюз в Пловдив през 1937 г. – и в неговото ръководство.

Професията му на търговски пътник му позволява, обикаляйки страната, да се среща и с шахматистите, да им оказва помощ при организирането на различни състезания и най-вече при създаването на шахматните клубове.

От многобройните си срещи с тях той стига до извода, че за развитие и укрепване на шахматното движение в България трябва мощна и дейна организация, трябва методическа литература, пособия – шахове и часовници, нужни са контакти, както между клубовете в страната, така и с шахматисти от другите страни.

Като първа задача Михаил Кантарджиев си поставя написването на шахматен учебник за начинаещи. За кратко време той успява да реализира тази задача. През 1945 г. се появява неговото „Шахматно ръководство“, издадено в тираж от 6 000 екземпляра.

То съдържа правилата на шахматната игра, сведения за дебютите, мителшпила и ендшпила и девет коментирани партии на български шахматисти. „Ръководството“ се изчерпва за броени дни и дава началото на нов етап в развитието на шахмата в страната.

Източник: booksinprint.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.