Днес е роден българският шахматист Иван Чепаринов!

Честит рожден ден пожелаваме днес на Иван Чепаринов!

Иван Чепаринов е шахматист, гросмайстор от България. Шампион на България за 2004, 2005 и 2012 г.

Роден е на 26 ноември 1986 г. Според ранглистата на ФИДЕ към януари 2008 г., неговият ЕЛО коефициент е 2713 т., което го поставя на 2-ро място в България, 19-то в света към горната дата и 63-то в света за всички времена (виж Върхови ЕЛО постижения).

Научава се да играе шахмат на петгодишна възраст и напредва достатъчно бързо. През 2000 г., на 14 години, побеждава в младежкото първенство на България, а на турнира във Вайк ан Зее печели титлата „Международен майстор“.

На шахматния турнир в Кория дел Рио (Испания) през февруари 2004 г. Чепаринов завършва на второ място. Става шампион в мъжкото първенство на България за 2004 г. и през октомври на 18 г. е удостоен със званието „Гросмайстор“.

loading...

През 2005 г. е отново републикански шампион и участва в състезанията за световната купа в Ханти-Мансийск. В първия кръг елиминира Алексей Федоров, отстранява във втория кръг силния украински шахматист Василий Иванчук, в третия кръг отпада от бъдещия световен шампион Магнус Карлсен, но го побеждава ефектно с черните фигури във втората от 4 партии (виж раздел Избрани партии).

През 2007 г., отново за световната купа, Чепаринов достига четвъртфинал като отстранява Шахрияр Мамедяров и отпада от Магнус Карлсен. На индивидуалното европейско първенство по шахмат за мъже завършва пети по допълнителни показатели (дели първо място с равен брой точки заедно с шест други шахматисти). През октомври същата година с испанския клуб Linex-Magic Merida печели Европейската клубна купа.

Постиженията на Иван Чепаринов повишават рейтинга му, за да го класират като участник в първите серии FIDE Grand Prix. През 2012 г. той дели 1-во място (2-ри след тайбрек) на открития турнир „Албена“ с резултат 7 т. от 9 възможни и чисто 1-во място на открития турнир „Варна“ с 6,5 т. / 9, които се провеждат в България. През март 2013 г. постига 6,5 т. / 9 на турнира Kaрпoс Oупън, на половин точка от победителя. През август 2013 г. Чепаринов дели 2-ро – 7-мо място с 8 т. / 10 за Купата на Политикен. През февруари 2014 г. той спечелва турнира „Трейдърс Гибралтар“ в тайбрек на блиц срещу сълидерите Василий Иванчук и Никита Витугов.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.