Днес е роден българският художник Слободан Сотиров!

Слободан Сотиров е български художник, един от най-известните творци от българското малцинство в Сърбия.

Слободан Крумов Сотиров е роден на 22 януари 1926 година в Пирот, където по това време живеят родителите му. През 1928 година семейството му се завръща в родния Цариброд (днес Димитровград), в Западните покрайнини.

Там завършва средното си образование. На 16 години Слободан Сотиров кандидатства в Художествената академия в София, където е приет и учи специалност Изобразително изкуство в класа на професор Илия Петров.

През учебната 1946-1947 година се прехвърля в Белградската художествена академия и е студент при професорите Коста Хакман и Джордже Андреевич Кун. По-късно се завръща в София, но политическите събития от 1948 година и влошаването на отношенията между Югославия и останалите страни от социалистическия лагер го принуждават да се завърне окончателно в Югославия и да довърши образованието си в Белградската художествена академия при професор Иван Табакович.

След завършване на висшето си образование, С. Сотиров преподава изобразително изкуство и български език и литература в Гимназията в Цариброд, а по-късно преподава Графични портрети в Средното училище по изкуствата в Ниш. От 1955 година живее и работи в Белград. Първоначално преподава в Педагогическото училище, а от 1962 година е преподавател и ръководител на катедрата по Художествено възпитание в Полувисшия педагогически институт в Белград.

loading...

От 1982 година като художник на свободна практика прекарва няколко години в Швейцария. В 1987 г. в Белград е издаден негов албум с предговор на Станислав Живкович. След разпадането на бивша Югославия се връща в Белград, където живее и до днес.

От 1998 година Сотиров е председател на Общото събрание на Културно-информационния център на българското малцинство „Цариброд“ в Цариброд

Слободан Сотиров е най-титулования и награждаван български художник в Сърбия и Черна гора. Работи главно в областта на портрета и натюрморта. Приема се, че е един от представителите на т. нар. белградска колористична школа. В Белград Сотиров е създал е повече от хиляда портрета и много в Швейцария, Италия, Германия, Швеция и САЩ.

Представя много самостоятелни изложби, включително и в галерии извън Сърбия. Участва в над сто значими колективни изложби на югославски художници в Югославия и в чужбина, както и в две колективни изложби в София, представящи българските художници в Сърбия.

Негови портрети и картини се намират в частни колекции в много държави в Европа и Америка.

През 1964 година е награден със златен плакет на Съюза на художниците на Сърбия, а през 1997 година правителството на България го награждава с медал „Св. св. Кирил и Методий“.

Сотиров умира на 12 юни 2015 г. в Белград.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!