Днес е роден българският футболист Димчо Беляков!

Честит рожден ден пожелаваме днес на Димчо Беляков!

Димчо Беляков е български футболист, роден на 26 октомври 1971 г. в град Гоце Делчев. Висок е 182 см и тежи 78 кг, нападател. По настоящем работи в ДЮШ на Марица (Пловдив), а от 3 февруари 2018 г. е спортен директор на ДЮШ на пловдивския клуб.

Започва кариерата си в местния отбор Пирин. Първия си професионален договор сключва с отбора на благоевградския Пирин, а малко по-късно преминава в Беласица (Петрич), където се състезава във втория ешелон на България, преди да бъде привлечен през 1994 г. в току-що класиралия се в „А“ група отбор на ЛЕКС (Ловеч). В Ловеч Беляков веднага се налага като титуляр в първия състав и се превръща в един от топреализаторите на клуба в първия му сезон сред елитните български тимове. С ЛЕКС Беляков изкарва два сезона в „А“ група в периода 1994 – 1996, като най-голямото постижение на клуба в този период е 11 място в края на първия сезон и победи над ЦСКА, Славия и Локомотив (Пловдив) и реми с Левски (с гол на Беляков), след което отборът отново изпада в по-долната дивизия.

През 1997 г. клубът, вече под опеката на местния петролен бизнесмен Гриша Ганчев, е преименуван на Литекс, а по-голямата част от футболистите са освободени, като остават само шест играча от стария състав, сред които е и Беляков. Още същия сезон Литекс печели безапелационно първото място в „Б“ група, а Димчо Беляков става голмайстор на тима и Голмайстор на България със своите 23 попадения. Беляков отбелязва и множество голове по пътя на отбора в турнирите за Купата на България (Литекс достига до четвъртфинал, а Беляков вкарва два гола на Левски в Ловеч и София) и Купа на Професионалната футболна лига (финал, загубен от Нефтохимик след дузпи, Беляков се отчита с важен гол на полуфинала срещу Спартак (Варна)). Добрите му игри и високата резултатност привличат вниманието на националния селекционер, който го кани за контрола на националите с гръцкия клуб „ПАОК“. Българският тим се представя трагично, а Беляков спасява позора с изравнителен гол, който е и негов първи за националната гарнитура на България, още при първото си участие.

Димчо Беляков отново е основна фигура в нападението на Литекс при повторния дебют на тима в „А“ група през 1997, като заедно с Юруков заформя една от най-силните нападателни двойки в България. На полусезона 1997/98 Беляков и Юруков имат заедно отбелязани 18 гола, а Литекс изненадващо е на върха в класирането. Точно тогава обаче двамата са продадени в турския отбор „Газиантепспор“, където Беляков дава своя принос за спасението на тима от изпадане във втора дивизия.

loading...

Следващият сезон и двамата се завръщат във вече станалия шампион на България Литекс и взимат участие в дебюта на отбора в европейските клубни турнири, където Беляков се отчита с два гола срещу шведския Халмщад и руския Спартак (Москва). В евротурнирите за Литекс има 10 мача и 4 гола (4 мача с 2 гола в КЕШ и 6 мача с 2 гола за купата на УЕФА). През 1998/99 отборът от Ловеч повтаря постижението си от предния сезон като става шампион на България за втори път, а Димчо Беляков става голмайстор на първенството с 21 точни попадения (записвайки хеттрик срещу ЦСКА при разгрома 8:0 в Ловеч и един гол срещу Левски).

През лятото на 1999 е продаден заедно със Стойчо Стоилов на немския втородивизионен Нюрнберг, който току-що е изпаднал от Първа Бундеслига. Още в първия си сезон в Германия Беляков се утвърждава като един от топ стрелците на отбора, вкарвайки редица важни голове, довели до класиране на отбора в Първа Бундеслига. В Нюрберг играе до юли 2001 (записвайки 47 мача и 18 гола) когато е продаден на друг втородивизионен немски тим – Оберхаузен, където записва 64 мача във Втора Бундеслига и 18 отбелязани гола, преди за трети път да се озове в Литекс през зимната пауза на сезон 2003/2004, привикан напомощ поради остра липса на качесвени нападатели по това време. Беляков се отблагодарява на тима с няколко важни гола, един от които победен срещу ЦСКА в Ловеч. С Литекс Беляков печели и своята първа Купа на България (и втора за отбора) през 2004, но във финалния мач срещу ЦСКА (спечелен от Литекс след 2:2 в редовното време и изпълнение на дузпи) не взима участие поради контузия. Следващият сезон започва в Ловеч (отбелязвайки и два гола в турнира за Купата на УЕФА срещу босненския Железничар), но на полусезона е освободен от отбора след чистка в тима.

От есента на 2005 г. се състезава за втородивизионния Брестник 2004 (Брестник), а от 2008 г. е негов президент. Започва да се занимава с треньорска дейност. Работи в ДЮШ на Ботев (Пловдив). По настоящем работи в ДЮШ на Марица (Пловдив), като през сезон 2015/2016 ще води два набора от деца. На 3 февруари 2018 г. е представен като спортен директор на ДЮШ на „Марица“.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.