Днес е роден българският физик Иван Тодоров!

Честит рожден ден на академик Иван Тодоров!

Иван Тодоров е български физик-теоретик, академик на Българската академия на науките. Роден е на 26 октомври 1933 г. в София.

Известен е с приносите си в областта на математичната физика, в частност квантовата теория на полето. Има съществени приноси в областта на Аксиоматичната квантова теория на полето и двуизмерните конформни теории, както и в основаването на школата по математична физика в България.

Иван Тодоров Тодоров е роден в София, в семейството на Тодор Боров. Брат му Цветан Тодоров е лингвист и философ, който живее и работи във Франция от 1963 година. Иван Тодоров завършва физика в Софийския университет: защитава дипломна работа през 1956 г. под ръководството на Ярослав Тагамлицки. Скоро след това защитава кандидатска и докторска дисертация в Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна и постъпва на работа в Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН (ИЯИЯЕ). Избран е за член-кореспондент на БАН през 1967 (на 33 години) и за академик през 1974 г. (на 40 години). Освен в ИЯИЯЕ, Иван Тодоров работи и в множество научни институти по света, като Института за авангардни изследвания в Принстън, Ню Джърси; Масачузетския технологичен институт, Обединения институт за ядрени изследвания, Дубна, Русия; Института за висши научни изследвания в Бюр сюр Ивет, край Париж; Института Ервин Шрьодингер във Виена.

По повод 75-годишния му юбилей ИЯИЯЕ и СУ организират международна конференция с лектори от България, Франция, Германия, САЩ. По този повод излиза и двутомно издание с трудовете на акад. Тодоров и неговите ученици.

loading...

На 26 март 2014 г. акад. Тодоров е удостоен с орден „Стара планина“ първа степен за заслугите му за развитие на науката

Научната работа на Иван Тодоров е в областта на математичната физика, главно в квантовата теория на полето (КТП). В КТП е познато Уравнението на Тодоров, описващо двойка безспинови частици в свързано състояние. Самото уравнение е модификация на уравнението на Клайн-Гордън. Уравнението е изведено от Тодоров в статия от 1971. Той дава и аналитични решения на уравнението.

Наред с Николай Боголюбов и др., Иван Тодоров е сред основоположниците на Аксиоматичния подход в квантовата теория на полето. Боголюбов, Логунов и Тодоров публикуват влиятелна монография в тази област.

Иван Тодоров работи и върху точно решаемите 2-мерни конформни теории, както и върху 4-мерните конформни теории. В тази област Виктор Кац и Иван Тодоров въвеждат Дираковия оператор на Кац-Тодоров.

Иван Тодоров е сред създателите на силната школа по математична физика в България, получила признание в научните среди.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.