Днес е роден българският треньор по гребане Свилен Нейков!

Свилен Нейков е български състезател и треньор по гребане, педагог. Избран е за министър на физическото възпитание и спорта на 27 юли 2009 г. в първото правителство на Бойко Борисов.

Свилен Емилов Нейков е роден във Варна на 14 декември 1964 г. Професор в НСА. Преподавател е по „Основи на спортната тренировка“.

Многократен шампион на България и Балканите по академично гребане, финалист на световните първенства през 1989 и 1990 г., Студентския световен шампион на Универсиадата от 1989 г. в Дуисбург, Германия.

Селекционер на националния отбор от 1995 г. по академично гребане: неговите състезатели печелят медали и класиране на финали на световни първенства, призова тройка на състезания за Световната купа, златни медали през 2002 г. На световното първенство участва в състезанието с 2 лодки и 2 негови състезателки стават световни шампионки – Румяна Нейкова и Виктория Димитрова. Нейкова печели титлата със световен рекорд, който и до момента не е подобрен. Към колекциите си има още златен медал от 2002 г. Златен медал печелят състезателките Анет Жаклин Бушман и Мила Танчева на юношеското първенство в Загреб. Сребърни медали печелят през 2005 и 2007 година. В колекцията си има и бронзови медали от световно първенство – 1999 и 2009 г. Олимпийски комплект медали печели негова състезателка от игрите в Сидни (2000), Атина (2004) и Пекин (2008).

loading...

От юни до октомври 2006 г. работи като кондиционен треньор в ПФК ЦСКА в екипа на Пламен Марков

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!