Днес е роден българският състезател по гребане Николай Бухалов!

Николай Бухалов е български спортист, най-успешният състезател по гребане кану. Той е единствения български спортист с два златни медала от едни олимпийски игри.

Николай Петков Бухалов е роден на 20 март 1967 г. в село Дъбене, Карловско. Тренира гребане в пловдивския клуб „Тракия“. Специализира се в кану в клас С-1. Възпитаник на Средно спортно училище „Васил Левски“ в Пловдив. Взима степен бакалавър от ПУ „Паисий Хилендарски“ гр. Пловдив и магистърска степен от НСА „Васил Левски“ гр. София.

На летните олимпийски игри в Барселона през 1992 г. печели два златни медала, а в летните олимпийски игри Сеул през 1988 г. бронзов медал.

Има пет световни титли, спечелени през 1993, 1994 и 1995 г. Последната му титла е на европейското първенство през 1997 г., което се провежда на гребния канал в Пловдив.

loading...

От 2000 г. е помощник-треньор на националния отбор, а от 2007 г. е старши треньор. Женен за известната каякарка на двуместен каяк Бонка Пинджева. Напуска спорта и със свой съдружник се занимава с фитнес-център в Пловдив.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!