Днес е роден българският революционер Димитър Катерински!

Димитър Катерински е български революционер, одрински деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Димитър Николов Катерински е роден на 26 октомври 1879 година в Свиленград в Османската империя, днес в България. Завършва българската гимназия „Доктор Петър Берон“ в Одрин. Работи като учител в Свиленград от 1897 до 1901 година. Завършва българското педагогическо училище в Скопие в 1902 година. Влиза във ВМОРО. През учебната 1902 – 1903 преподава в родния си град, като същевременно оглавява градския и околийския революционен комитет. Участва като делегат на конгреса на Петрова нива, на който е единственият делегат обявил се против въстанието, и е поканен да напусне.

След Илинденско-Преображенското въстание в 1907 година завършва философия в Софийския университет и работи като учител в Гюмюрджина, Пашмакли и София.

Избухването на Балканската война в 1912 година го заварва в Одрин, където е арестуван от османските власти и заточен в Измит. Член е на Тракийския научен институт. От 1923 до 1944 година е директор на българското училище в Цариград

Димитър Катерински умира на 25 февруари 1972 г. в София.

loading...

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.