Днес е роден българският революционер Иван Куюмджиев!

Иван Куюмджиев, наречен Попето, е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Иван Драганов Куюмджиев е роден на 25 май през 1880 година в Разград в бедно семейство. Още като ученик влиза в революционното движение, присъединява се към ВМОРО. В 1903 година влиза в Македония с чета, която действа в Охридско.

Участва в Илинденско-Преображенското въстание като четник в Охридско. След потушаването на въстанието действа в Охридско и Ресенско до средата на 1905 година. За кратко се прибира в България, но през май 1906 година се завръща в Македония.

През Балканската война е доброволец в Македоно-одринското опълчение и служи в 4 рота на 6 охридска дружина. Награден е с орден „За храброст“ IV степен. Участва и в Междусъюзническата война и Първа световна война

През 1920 година Иван Куюмджиев участва във възстановената от Тодор Александров ВМРО. От 1921 година е окръжен войвода в Солунско, а през 1922 година е избран за окръжен солунски войвода. Участва в много сражения с гръцката войска.

loading...

През 1924 година след продължителна битка в Бутковското езеро се разболява от тежка простуда. Завръща се в България на лечение, но не успява да се възстанови и умира на 14 април 1927 година в София.

Източник:  wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!