Днес е роден българският преводач и журналист Георги Ангелов!

Честит рожден ден пожелаваме днес на Георги Ангелов!

Георги Ангелов е български преводач от френски език и журналист.

Георги Ангелов е роден на 4 юни 1960 г. във Варна.

Завършва ІV ЕГ с преподаване на френски език „Фредерик Жолио-Кюри“ и Френска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. След кариера като водещ и автор в БНТ („Формула 5“, „Рококо“, „Салон на книгата“ и др.) работи като продуцент и редактор в редица частни телевизии.

loading...

От 2010 г. е водещ на „Денят започва с култура“, от 2013 г. – на „История.бг“, а от 2015 г. и на „Библиотеката“ в БНТ 1.

Има три дъщери от три различни брака: Десислава, Алиса и Неда.

През 2010 г. става лауреат на Националната награда „Христо Г. Данов“ за превода си на романа „Доброжелателните“ от Джонатан Лител.

Два пъти е удостоен със званието „Рицар на книгата“ (2004 и 2013).

През 2014 г. за втори път става носител на наградата „Христо Г. Данов“, но този път в категорията „Представяне на българската книга“ в предаването „Денят започва с култура“ БНТ 1.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!