Днес е роден българският поп певец Михаил Йончев!

Честит рожден ден на Михаил Йончев!

Михаил Йончев е български поп певец. Той е роден на 30 август 1947 г. в гр. София. Завършва Естрадния факултет на Българска държавна консерватория през 1974 г. в класа на Ирина Чмихова.

Първата си песен записва още като студент („Детство“, м. Петър Ступел). Работи като солист на оркестрите „Балкантон“, „Обектив“, „Никола Чалъшканов“ и „Сезони“. Представял е песни на различни конкурси и фестивали: „Безсмъртие“ (м. Петър Ступел) – специалната награда за гражданска тематика на фестивала „Златният Орфей“ – 1971 г., „Морето е в нас“ (м. Атанас Косев) – наградата на Съюза на българските композитори на конкурса „Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора“ – 1982 г.

Участвал е в концерти в европейските страни, Алжир, Тунис, Зимбабве, Етиопия и Австрия. В началото на 80-те записва фолкорни песни, като „Петруно, пиле шарено“ и др.

loading...

През 1990-те Михаил Йончев печели две награди от „Златният Орфей“ и се изявява като водещ на различни радиопредавания, предимно на фолклорна тематика. Други награди, които получава са:

  • Награда на Съюза на българските композитори на конкурса „Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора“ – 1982 г. за песента „Морето е в нас“ (м. Атанас Косев)
  • Втора награда на фестивала „Златният Орфей“ през 1995 г. за песента „Мой гълъбе“ (м. Кристиян Бояджиев)
  • Голямата награда на фестивала „Златният Орфей“ през 1996 г. за песента „Не го прави отново“ (м. Кристиян Бояджиев)
  • Първа награда и статуетка в конкурса за професионалисти за нова българска песен „София пее” през 2008 г. за песента „Пред календара“ (м. Кристиян Бояджиев)

През 90-те години Михаил Йончев формира творчески тандем с Кристиян Бояджиев – „КриМи“, с когото има 30 съвместно създадени песни, сред които шлагерът „Вяра, надежда, любов“.

Михаил Йончев има дуети – с Маргарита Хранова – „Тези, които остават“, записан в албума ѝ „Марги и приятели“ от 1999 г., и с Румяна – „Семейно на море“, от 1997 г.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!