Днес е роден българският поп певец и композитор Дони!

Добрин Векилов, по-известен с артистичния си псевдоним Дони, е български поп певец, композитор, автор на текстове на песни и актьор.

Дони е роден на 7 май 1967 г. в София, България. Завършва Медицинска академия със специалност фармация.

От 1988 г. до 1992 г. учи пеене, при маестро Стефан Анастасов. Занимава се професионално с музика от 1989 г. Започва кариерата си като басист и вокалист в групите „Атлас“ (до 1993 г.) и „Медикус“.

Заедно с Момчил Колев сформира дуета Дони и Момчил. В началото на 21 век прави дуетни изпълнения и със съпругата си Антоанета Добрева-Нети.

loading...

С формациите „Атлас“ и „Медикус“ записва общо четири албума. През 1993 заедно с Момчил записват „Уморени крила“.

Тази песен предначертава и успеха на първия албум на Дони в дует с Момчил – „Албумът“ (1993). С него печели наградата албум на годината и хит на годината според сп. „Ритъм“ и националната награда „Най-добър вокал“ за 1993 г.

Следва друг голям хит – „Малкият принц“ (първа награда за видеоклипове на фестивала „Златната антена’95“). Дуетът издава 5 албума, всеки от които е продаден в стотици, хиляди копия.

Дони и Момчил са първите български изпълнители, излъчени по MTV, с песента им,“Ближи си сладоледа“.Песента на Дони,“Уморени крила“ се качва в Топ 10 на холандския „Билборд“.

Видеоклипове на Дони се излъчват и по френския музикален канал МСМ, а английското музикално списание „Q“ причислява дуета Дони и Момчил към най-успешните световни групи на 1997 г. заедно с U2 и Oasis.

След 2001 година, работи със своята съпруга Нети, за която създава албума „Нети“, с хит-сингъла „Луната спи“. Следващата година излиза и албумът му „Естрада“, с кавър версии на вечни български песни.

От него са хит-синглите „Тази вечер, аз съм хубава“ (с Нети) и „Спри до мен“ – виртуален дует, с покойната Леа Иванова.

През 2005 г. излиза албумът „Този филм“ с хит-синглите, „Покажи ми“, „Страхотен ден“, „Помощ, обичам те“ и „Този филм“. През 2007, 2008 и 2009 г. участва в трите сезона на Мюзик Айдъл, като в първото и третото издание е член на журито, а във второто и третото – музикален продуцент на предаването.

През 2014 г. Дони е музикален продуцент на шоуто за таланти Големите надежди, на шоуто Като две капки вода и на третия сезон на The X Factor Bulgaria.

През 2015 година е музикален продуцент на третия сезон на Като две капки вода, на шоуто И аз го мога, както и на четвъртия сезон на The X Factor.

През 2016 г. Дони е музикален продуцент и жури в четвъртия сезон на шоуто Като две капки вода.

В началото на 2017 г. дублира на български Гаргамел от филма „Смърфовете“ 3: „Изгубеното селце“. През 2017 г. Дони е музикален продуцент на Като две капки вода и на 5-я сезон на The X Factor Bulgaria. През 2018 г. е музикален продуцент на Като две капки вода 6.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!