Днес е роден българският писател Николай Фенерски!

Честит рожден ден пожелаваме на писателя Николай Фенерски!

Николай Фенерски е български писател, есеист и сценарист.

Николай Фенерски е роден на 13 септември 1974 г. в Архангелск. Учи в ПАГ „Никола Й. Вапцаров“, Бяла Слатина. Завършва словашка филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ през 2000 г.

Дебютира с разкази през 1997 г. във великотърновския вестник „Артфорум“ с редактор Владимир Шумелов. Публикува във в-к „Сега“, в-к „Монитор“, в-к „Труд“, сп. „Съвременник“, сп. Freestyle, сп. „Море“, сп. „Света гора“, сп. „ЛИК“.

loading...

През 2002 г. основава сайта „Резерват Северозапад“, където събира диалектни и жаргонни северозападни думи и изрази. През 2012 г. документалният филм „Резерват Северозапад“ е в официалната селекция на София Филм Фест и печели награда на публиката. Следващият му документален филм „Удавник“ също е в програмата на София Филм Фест за 2015 г.

През 2012 г. излиза втората му книга с жанровото обозначение „роман в разкази“, „Не казвай на майка си“. Първият му роман „1994“ се съревновава в първия етап на телевизионното предаване „Ръкописът“ през 2014 г., но авторът се отказва от участие по-нататък. Романът е номиниран за наградата „Роман на годината“.

Сборникът с разкази „Любов, подслон, храна и вода“ (2016) е номиниран за Европейска награда за литература. Сборникът е обявен за една от най-добрите български книги за 2017 г.

Николай Фенерски е редактор и издател на алманах „Резерват Северозапад“, където публикува познати и непознати автори от региона

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!