Днес е роден българският писател Любомир Николов!

Любомир Николов е български писател, преводач и редактор, известен е също и с псевдонимите Колин Уолъмбъри и Тим Дениълс, под които издава книги-игри. Той е „бащата на жанра“ книга-игра в България. Николов е един от уважаваните толкинисти и е известен с преводите на четири от книгите на Дж. Р. Р. Толкин – „Властелинът на пръстените“, „Силмарилион“, „Недовършени предания“ и „Децата на Хурин“. Любомир Николов е автор на множество приказки за деца, фантастични разкази и романи.

Любомир Николов е роден на 10 януари 1950 г. в гр. Казанлък. Той е брат на писателя Сим Николов. Женен е и има една дъщеря. Следва машиностроене в гр. Тула, Русия. Завършил е журналистика в СУ „Климент Охридски“ през 1977 г. По време на следването си работи в Българската телевизия, където заедно със свои колеги под псевдонима „Иван Славков“ прави предаването „По хълмовете на времето“. Работил е в Централния съвет на българските профсъюзи, в списание „Криле“ и в периодичния печат. След 1991 г. е преводач и писател на свободна практика.

Любомир Николов е първият български автор на книги-игри. Той започва да пише книги-игри през 1992 г., когато вдъхновен от английска книга-игра, която случайно закупува в един антикварен магазин, решава да напише сам своя. Първата книга-игра която пише, носи името „В лабиринта на времето“, но е издадена от Плеяда като трета негова. Първата издадена е „Огнена пустиня“ от Еквус Арт (под истинското му име), която е и първата издадена книга-игра от български автор. Следва „Замъкът на таласъмите“ (вече под псевдонима Колин Уолъмбъри), издадена от Плеяда. Пише основно фентъзи (включително хумористично) и приключенски книги. Най-голям успех постига с няколко поредици – тази за емблематичния му персонаж, археологът Дик Ченси, няколкото книги-игри за таласъми, исторически базираните „Конникът на Апокалипсиса“ и „Сянката на Сатаната“, както и трилогията епично фентъзи за превзет от чудовища свят – „Реката от която никой не се завръща“, „Нокти срещу огън“ и „Леденият вихър на смъртта“. Книгите му игри се характеризират със сравнително простите игрови системи и акцента върху литературата, а заложеният вътре правилен път утвърждава моралните избори; Колин винаги награждава смелостта, приятелството и благородството.

Любомир Николов е автор на фантастичните романи „Съдът на поколенията“ (заедно с Георги Георгиев), „Къртицата“,„Червей под есенен вятър“, „Десетият праведник“, повестта „По стената“. Негов е разказът „Гребенче за таласъма“, по който е направен телевизионен филм. Под псевдонима Колин Уолъмбъри пише около 25 книги преди залеза на книгите-игри през 1999 г. Любомир Николов работи като преводач на свободна практика и писател във фантастичния жанр. Членува в клуба за фантастика „Иван Ефремов“ към Софийския градски младежки дом почти от самото му основаване.

loading...

Любомир Николов е носител на наградите „Еврокон“ (Франция, 1987), „Соцкон“ (1989) и „Гравитон“ (2001) за цялостно творчество, Читателска награда за най-добър фантастичен роман на десетилетието (2002), Награда на Съюза на преводачите и Награда „Кръстан Дянков“. „Ледената цитадела“ печели награда за „Българска книга на годината“ за 2014 г. и за „Най-добра книга-игра“ от Национални фантастични награди 2015. На същите награди, Любомир Николов печели приза за най-добър преводач.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!