Днес е роден българският писател Йордан Костурков!

Йордан Костурков е български белетрист, есеист, преводач и университетски преподавател по английска и американска литература. Автор е на книги с литературоведски изследвания, студии, статии, очерци, романи, разкази и новели. Доктор по филология

Йордан Йорданов Костурков е роден на 3 юли 1948 г. в Пазарджик. Завършил е английска филология в Софийския държавен университет, специализирал е в Метрополитан Юниверсити в Лийдс, и Университета на Луивил, САЩ.

Работил е като учител, а след това като редактор в издателство „Христо Г. Данов“, Пловдив.

От 1991 година е главен асистент по английска и американска литература в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Член е на Международната асоциация за съвременни езици, на Колегиума на Залцбургския семинар, стипендиант на Комисия „Фулбрайт“, член на Академия „Черноризец Храбър“. Представен е в справочниците „Кой кой е в България“, „Кой кой е в българската култура“ и „Кой кой е по света“ (Who’s Who in the World).

loading...

Член е на Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите в България, Съюза на учените в България, Дружеството на преводачите в Пловдив, Българската асоциация на преподавателите по английски език, Българското дружество за британски изследвания, Българската асоциация по американистика. Той е почетен гражданин на Луивил, щат Кентъки и „Полковник на Кентъки“, САЩ.

Йордан Костурков става доктор с дисертационния труд „Аспекти на модерността в романите на Уила Катър“ – „любимата писателка на американския народ“, „един от петте най-велики романисти на САЩ“ според Уилям Фокнър.

Източник:  wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!