Днес е роден българският писател Александър Карапанчев!

Честит рожден ден на Александър Карапанчев!

Александър Карапанчев е български писател, журналист, поет, съставител и редактор, автор на научна фантастика. Използва също псевдонимите А. Дж. Дж. Блекпънч; Алекса Джоревски; alexandrit; Карина Асанди; Наталия Маринова; Сандро Георгиев и др.

Александър Карапанчев  е роден на 6 септември 1951 г. в София. Завършва турска филология (и втора специалност руска филология) в СУ „Климент Охридски”. Започва работа като репортер във вестник „Импулс”. От 1979 г. до 1988 г. e редактор в отдел „Периодика” на издателство „Булгарреклама“.

През периода 1988-1990 г. Александър Карапанчев  е редактор и член на редколегията на първото българско списание в жанра на въображението „ФЕП — фантастика, евристика, прогностика“. В годините 1990-1992 участва в създаването и работата на профилираните за фантастика издателства „Ролис“, „Орфия“ и „Аргус“, като в последното се труди от декември 1992 г. до днес.

Участва в основаването на клубовете за НФ „Златното перо“ (към списание „Космос”) и „Иван Ефремов“ (София). Член е и на Съюза на българските журналисти, на българската секция при Международната асоциация на писателите криминалисти – АІЕР, и на Международната асоциация на писателите фантасти в Москва. През 1998 г. става един от основателите на фондация „Фантастика”, а по-късно – и член на управителния ѝ съвет. Редактирал е множество книги от родни или чуждестранни автори (предимно фантасти) и е посещавал десетки конгреси на жанра у нас и в чужбина. Влиза в редколегиите на алманаха „Ваяния”, библиотечната поредица „Незабравимо” и е-списанието „Сборище на трубадури“.

loading...

Многократно е журирал фантастика – за списание „ФЕП”, за издателство „Аргус”, за младежкия конкурс на Еврокон 2004 и пр. Седем години се включва в журито, което определя булгаконските награди. Шест пъти участва в Почетното жури на ежегодния конкурс за кратък фантастичен разказ „Агоп Мелконян“.

От няколко години Александър Карапанчев е секретар на Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“.

Източник: bgf.zavinagi.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!