Днес е роден българският певец Георги Станчев!

Георги Станчев е български поп певец, музикант и композитор.

Роден е на 1 юни 1951 г. в София. Наред с Васил Найденов и Орлин Горанов, той е един от певците с ярка индивидуалност, които се появяват в българската популярна музика в началото на 1980-те години.

Възпитаник на школата при Детския радиохор, той има изяви в художествената самодейност с група „Стандарт“ при читалище „Васил Левски“.

Като солист на група „Диана Експрес“ (1979 – 1981), необикновеният му глас привлича вниманието на специалисти и публика, а песента „Душа“ (музика Митко Щерев) му носи голяма популярност („Мелодия на годината“, 1980).

От 1981 г. работи като солист и още същата година дебютира с авторската си песен „Шепот“ на фестивала „Златният Орфей“. В следващите няколко години печели редица награди като певец и композитор на международни конкурси: Кнок, Белгия – 1982 г. – трета награда, съвместно с Маргарита Хранова и Камелия Тодорова; „Шлагерфестивал“, Дрезден – 1983 г. – специална награда за песента „Шепот“; Младежки конкурс за забавна песен – първа награда за изпълнената от него песен „На раздяла“, музика: Димитър Ковачев – 1982 г. и втора награда и наградата на публиката за „Миг от детството“, музика и изпълнение: Георги Станчев, 1983 г.

loading...

Той е определен за най-добър изпълнител на фестивалите в Кевън, Ирландия и остров Малта през 1984 година, а песента му „Моята любов е в моята музика за теб“ е отличена със специална награда на фестивала „Интерпоп“ в Щиофок, Унгария – 1986 г. Поканен е за съвместни записи с група „Ерго“ (Унгария).

Осъществил е концертни турнета в Русия и Куба. Негови песни са издадени на грамофонни плочи в Белгия, Германия, Куба и Унгария.

През 1990 г. записва баладата „Ти ужасно закъсня“, която се превръща в една от най-популярните песни в историята на българската поп музика.

Освен „Шепот“, „Душа“ и „Ти ужасно закъсня“, друга хитова песен на Георги Станчев е „Бъди звезда до края“.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!