Днес е роден българският народен певец Иван Пановски!

Иван Пановски е изпълнител на народни песни от Северняшката фолклорна област.

Роден е на 29 януари през 1921 година в село Борован, Врачанско.

Още от дете се изявява като певец в детските утра на борованската прогимназия „Отец Паисий“. По-късно учи в белослатинската гимназия, където негов учител по пеене и музика е Светослав Обретенов.

В периода 1942 – 1943 г. като войник в школата за запасни офицери във Велико Търново се среща с композитора и диригента Тодор Попов.

Оттук Иван Пановски за първи път чува своя глас по радио София, като солист и индивидуален изпълнител на народни песни.

loading...

След офицерските години в гарнизоните на Белоградчик, Враца и Плевен той е преподавател в Народно военно гранично училище.

От есента на 1951 година Иван Пановски вече е професионален народен певец. Тогава записва прочутата си балада „Яничари ходят, мамо“.

Започват концертите в страната с малки пътуващи групи. Сред известните песни на Иван Пановски са „Покани Гендо“, „Седнал Марко да вечеря“, „Огреяла месечинка“, „Либе ле, либе, денгубо“.

Певецът гастролира в Съветския съюз, Унгария, Сърбия, записва много песни в БНР, издава няколко грамофонни плочи в „Балкантон“.

Иван Пановски умира през 1998 година в София.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!