Днес е роден българският музиковед Николай Кауфман!

Николай Кауфман е изтъкнат български музиковед, фолклорист и композитор, удостояван със значими научни титли – чл.-кор., доктор, професор, академик, доктор хонорис кауза.

Николай Янков Кауфман е роден на 23 септември 1925 г. в Русе в работническо семейство, но израства в Габрово. Завършва Държавната музикална академия с тромпет и музикална теория (1952).

Работи към от Института за фолклор при БАН, под ръководството на известната българска фолклористка Райна Кацарова.

През 1973 Николай Кауфман защитава докторска дисертация по изкуствознание. От 1979 г. е професор в държавната Консерватория, а от 2003 г. – академик. Член-кореспондент на БАН от 1997 г.

Николай Кауфман има изключителен принос в проучването и съхраняването на българския музикален фолклор. В това отношение е своеобразен продължител на делото на видни български писатели (като Петко и Пенчо Славейкови); има високи постижения в композиторското творчество. Записал е над 40 000 народни песни и инструментални мелодии. Автор е на много книги, сборници, студии и статии (списание „Български фолклор“), както и на над 2000 хорови песни, 240 оркестрови творби, музика за танцови постановки, пиеси за пиано. Творбите му са част от репертоара на ансамблите „Филип Кутев“ и „Пирин“, Детския радиохор, хор „Ваня Монева“ и други.

loading...

Сътрудник на БНР по въпросите на българския музикален фолклор.

Николай Кауфман е един от основните изследователи на музиката на ашкеназките и сефарадските евреи в България.

През 1990 г. вторият албум „Мистерията на българските гласове”, с включени три негови авторски песни, печели награда Грами.

Носител на почетен знак (медал) „Марин Дринов“ от БАН и наградата „Паисий Хилендарски“ от СУ „Кл. Охридски“

Николай Кауфман умира на 26 март 2018 година.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!