Днес е роден българският майстор-гайдар Дафо Трендафилов!

Дафо Трендафилов, познат още като „Бай Дафо“, е български музикант – майстор-гайдар от Родопската фолклорна област и преподавател.

Дафо Манолов Трендафилов е роден на 17 януари 1919 г. в село Гела, Смолянско. На гайда се научава да свири на 14-годишна възраст.

През 1965 г. Дафо Трендафилов става майстор на гайди, като през целия си живот изработва над 800 каба-гайди.

През 1971 г., когато се открива Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка, Дафо Трендафилов става първият учител по гайда.

Работи в училището 21 години, през който период има над 250 ученици. Обучението на младите гайдари се извършва по „слухово-подражателния метод“.

loading...

Дафо Трендафилов има епизодични роли във филмите „Краят на песента“, „Капитан Петко войвода“ и „Време разделно“, изпълнява съпровода на гайда в два албума на народната певица Радка Кушлева.

Свирил е на Роженския събор с оркестър „Сто каба гайди“. През 2005 г. излиза албумът „Думай, гайдо, думай“, в който са поместени 25 негови инструментални изпълнения на родопска каба-гайда, най-популярното сред които е „Остани сбогом, Стара планино“.

Умира на 4 декември 2010 г. в родното си село Гела.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!