Днес е роден българският китарист Давид Дяков!

Давид Дяков е български китарист. В медиите е наричан „най-младият студент във висше учебно заведение в България“.

Давид Игоров Дяков е роден на 18 февруари 1994 г. в Брайн ле Конт, Белгия, в семейство на инженери. Бащата, Игор Дяков, е с българско и руско гражданство, а майка му, Елена Дякова, е руска гражданка.

През 2013 г. завършва НМУ Д.Христов-Варна, специалност класическа китара. Той започва да свири на класическа китара на 8-годишна възраст. Първия си концерт за китара с оркестър, той изнася на 10-годишна възраст, изпълнявайки концерт на Джулиани в А мажор опус 30 с оркестър Орфей, Перник. Има повече от 150 соло рецитала и повече от 30 концерта за класическа китара с оркестър, изпълнявайки концерти на Джулиани, Карули, Вивалди и Родриго / Концерта Аранхуес /.

Давид Дяков е един от най-изявените китаристи на младото поколение. От 9-годишна възраст до сега има повече от 40 награди от участия в големи международни конкурси за класическа китара. Интересното е, че от 11-годишна възраст участва само в групата без ограничение на възрастта, с големите и можещите. Печелил е първа награда в конкурсите в Кюстендил, Велинград, София, Гоце Делчев, Варна, Синая, Виена, Зволе, Горициа, Гевелсберг, Вериа, Раго, Виллена, Кобленц и др. През 2013 г. е приет във висшето училище по музика и танц в Кьолн, факултета за класическа музика, специалност класическа китара.

За 2012 и 2013 г. има участия в жури на международни конкурси / Италия, Германия, Хърватия, Черна гора, Австрия /, изнася концерти в Европа / Хърватия, Черна гора, Италия, Испания, Германия, Австрия, Люксембург и др./ и в Китай /Пекин и Шанхай /, издава аудио CD / IL DIABOLLICO /, който се разпространява от AMAZON, прави транскрипции на произведения на Паганини за класическа китара, които се издават в Шотландия.

loading...

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!