Днес е роден българският кинорежисьор Зако Хеския!

Българският кинорежисьор Исак Соломонов Хеския, по известен като Зако Хеския е ярък представител на българската култура.

Той е дългогодишен ръководител на творчески колектив в Студията за игрални филми „Бояна“.

Зако Хеския е роден на 21 септември 1922 г. в Цариград. Завършил е Полувисше училище по кинематография и фототехника през 1952 г.

След като дълги години работи като асистент и втори режисьор в Киноцентъра, през 1966, вече 44-годишен, той дебютира с първия филм по произведение на Йордан Радичков – „Горещо пладне“. Филмът е селекциониран в конкурсната програма на фестивала в Кан, нещо, което се е случвало само няколко пъти в историята на българското кино.

„Осмият“ (1969) с Георги Георгиев-Гец, който има голям успех сред зрителите, е опит със средствата на приключенски екшън да бъде представен епизод от антифашистката съпротива.

loading...

След това Зако Хеския прави два сложни като постановка и продукция филми със сюжет от Втората световна война – трагикомедията „Тримата от запаса“ (1971) и епичния „Зарево над Драва“.

През 1977 г. му е възложено да направи филм в прослава на участието на Тодор Живков в съпротивата – „Бой последен“, по партизанските спомени на писателя Веселин Андреев.

Най-добрият филм на Зако Хеския е „Йо-хо-хо“ по сценарий на Валери Петров, в който през 1981 г. дебютира и веднага става звезда актьорът Кирил Варийски. В този филм светът на възрастните е представен през очите на децата с нежност, фантазия и хумор. Става дума за приятелството, което помага на един младеж да се избави от самотата и отчаянието и да си върне любовта към живота. „Йо-хо-хо“ печели Златна и Специална награда на Международния кинофестивал в Москва.

През 1979 г. режисьорът реализира „Сами сред вълци“, а през 1985 г. – „Нощем с белите коне“ – два от най-успешните български телевизионни сериали, и двата по сценарии на Павел Вежинов. Първият разказва за конспирациите на съветски разузнавачи в България през 30-те и 40-те години, а вторият е екранизация на много популярния по онова време роман.

От 1987 г. Зако Хеския ръководи творчески колектив „Дебют“ в Студията за игрални филми „Бояна“.

Той е многократен носител на най-високото национално отличие за филмово творчество – наградата „Златна роза“.

Зако Хеския умира на 3 юни 2006 година в град София.

Източник: vesti.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!