Днес е роден българският историк и нумизмат Иля Прокопов!

Проф. Иля Прокопов е български историк, археолог и най-вече нумизмат.

Работи в областта на историята на стария свят и на Югоизточна Европа през древността. Основно се занимава с проучването на древните монети и монетната циркулация на днешните български земи през Античността и тракийско време.

Иля Симеонов Прокопов е роден на 17 януари 1952 г. в село Милковица, Плевенско. Завършва гимназия в Плевен и „История“ в Софийския университет през 1977 г. Първоначално е учител по история в Априлци, край Троян.

От 1979 г. работи като уредник в Регионалния исторически музей в Кюстендил, негов директор е от 1988 до август 1998 г.

През юли 1998 г. с конкурс е избран за директор на Националния исторически музей в София.

loading...

През краткия му мандат в НИМ – до 6 февруари 2001, се създават подходящи условия и за пръв път в Европа един национален музей успешно се премества изцяло в нова сграда. Новата експозиция на музея в Бояна е тържествено открита в Бояна от министър-председателя Иван Костов на 29 юни 2000 г.

Защитава към АИМ при БАН докторат по история през 1987 г., става старши научен сътрудник II ст. (1998). Съорганизатор на изложбите на тракийското изкуство в Япония (1994), в САЩ (1998-1999) и в Хелзинки (2000). Основател и пръв председател на Българската музейна камара (1994-1999, 2004-).

От 2005 г. преподава като хоноруван доцент в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. На 26 юни 2014 г. в Благоевград защитава дисертация за научната степен доктор на историческите науки на тема „Приложна история: експертиза на исторически и археологически ценности в Република България“.

Автор е на над 160 статии, двадесетина книги и студии върху историята, нумизматиката и икономиката на древна Тракия и Македония, както и на стотици оценки и експертизи на културни, археологически и нумизматични ценности.

Редовен участник в Световните конгреси по нумизматика от 1986 г. насам.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!