Днес е роден българският историк, Доц. д-р Иван Забунов!

Иван Забунов е историк, доцент, общественик и депутат в парламента на Молдова (1994–1998) от български етнически произход. Председател е на българското дружество „Възраждане“ в Кишинев.

Иван Данилович Забунов е роден на 28 юни 1948 г. в село (днес град) Твърдица, Молдавска ССР, СССР. Завършва специалност „История“ в Кишинев, а след това специализира в Москва и София, придобива научната степен доктор през 1975 г. и научното звание доцент през 1984 г.

Основава българското културно-просветно дружество „Възраждане“ в Кишинев през 1989 г., избран е за негов председател.

В периода 1994–1998 г. като депутат в парламента на Молдова отговаря в комисията по правата на човека и междуетнически отношения. Участва активно в разработване и обсъждане на всички законодателни инициативи по правата на националните малцинства.

loading...

Библиография на Иван Забунов:

  • „Българите в Южна Русия и национално Българско възраждане през 50–70-те г. на XIX в.“ – монография
  • „Българо-руските обществено-политически връзки през 50–70-те год. на XIX в.“ – монография
  • „Обновена Твърдица“ – книга в съавторство с д-р К. Поглубко
  • „Българите в Република Молдова“ – сборник

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!