Днес е роден българският инженер-геолог, акад. Илия Бручев!

Илия Бручев е български инженер-геолог, академик на Българската академия на науките.

Роден е на 17 февруари 1934 г. в смолянското село Славейно. През 1956 г. завършва с бакалавърска степен „Инженерна геология и хидрогеология“. През 1984 г. става доктор на науките по „Инженерна геология“. От 1995 г. е член-кореспондент на БАН, а от 2008 г. е академик. До 2006 г. е ръководител на секция „Инженерна геодинамика“ към Геологическия институт при БАН.

Под негово ръководство са разработени Карта на геоложката опасност, Карта на свлачищата в България и други.

Научните му интереси са в областта на инженерната геология, регионалната инженерна геология, геоложките опасности и рискове, мониторинг и намаляване на последствията от природни бедствия и други.

loading...

Академик Илия Бручев членува в различни международни и национални професионални организации. Сред тях са Съюз на учените в България, Международна асоциация по инженерна геология и Карпато-Балканска геоложка асоциация.

Автор е на над сто научни публикации.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!