Днес е роден българският икономист и застраховател Петър Аврамов!

Честит рожден ден пожелаваме днес на Петър Аврамов!

Петър Аврамов е роден на 20 ноември 1954 г. в с. Арчар, Видинско. Той е български икономист, застраховател, бизнесмен и спортен деятел.

Към 1 октомври 2015 г. той е главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на „HDI Застраховане“ АД, както и главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на „Застрахователно дружество Евроинс“ АД, член на управителния съвет на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ), както и председател на контролния съвет на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

Петър Аврамов придобива магистърска степен по икономика в Икономическия университет във Варна (по това време името на университета е ВИНС „Димитър Благоев“). Впоследствие придобива и пет следдипломни квалификации в областта на застрахователното дело и мениджмънта. През 1986 г. е избран за председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на кооперативното предприятие „Търговия на едро и дребно“ – Видин, както и за заместник-председател на Окръжния кооперативен съюз. През 1993 г. е избран за главен директор на ДЗИ – Видин.

loading...

След успешна кариера в ДЗИ, той е избран през 2002 г. за изпълнителен директор и председател на УС на учреденото през 2000 г. застрахователно дружество „HDI Застраховане“ АД (тогава под наименованието „Хановер КООП България“ АД), част от немската застрахователна и презастрахователна група Talanx. След като поема управлението на „HDI Застраховане“ АД, то започва своето възходящо развитие, надхвърляйки 25 млн. лв. премиен приход през 2013 г. и 30 млн. лв. за 2014 г.

Петър Аврамов е избиран за четири поредни мандата за председател на контролния съвет на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), което го прави единственият човек в България, избиран на тази длъжност четири пъти. Той е и член на управителния съвет на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) за два поредни мандата.

Петър Аврамов е представен обстойно в множество онлайн публикации и печатни издания, както и в книгата на Петър Андасаров „Строители на съвременното българско застраховане“. Той присъства многократно и на страниците на вестник „Застраховател“.

  • Почетен гражданин на град Видин.
  • Награден от Българската федерация по баскетбол (БФБ) за цялостен принос към българския баскетбол.
  • Награден е за изключителен принос към организирания над 10 години баскетболен мач „HDI мач на звездите“.
  • Носител на специалния знак на Централния кооперативен съюз (ЦКС) за принос към развитието на кооперативната система в България.
  • Награден за активна дейност, допринесла за утвърждаване на авторитета и подобряване на материалната база на ПМГ „Екзарх Антим I“ – гр. Видин.
  • Награден за внедряване на немското качество при застраховането в България.
  • Награден с благодарствена грамота за оказана изключителната подкрепа на „Софийска опера и балет“ за успешното представяне на тетралогията „Пръстенът на Нибелунга“ от Рихард Вагнер в град Фюсен, Германия.

Петър Аврамов е дългогодишен деец за българския баскетбол. Бил е член на Управителния Съвет на БФБ (Българската федерация по баскетбол) в периода 1998 – 2000 г., както и член арбитражната комисия на БФБ в периода 2000 – 2008 г. Tой ръководи и баскетболния клуб „Химик“ – Видин в продължение на няколко години, във времената когато видинският отбор е неизменен фактор във висшия ешалон на българския баскетбол.

Многократно ръководеното от него дружество е генерален спонсор на Купата на България по баскетбол, както и на националните отбори по баскетбол мъже и жени. През 2011 г. дружеството е генерален спонсор на националният отбор по баскетбол, когато отборът се класира за европейското първенство за първи път от 22 г. На шампионата в Литва 2011 г. България постига и първите си победи на Европейско първенство за последните 22 години, като съответно побеждаваме Белгия и Грузия.

Петър Аврамов е почетен президент и един от основните поддръжници на ежегодния баскетболен мач на звездите в България. Той е награден за цялостен принос към него. Организираният през 2012 г. мач на звездите, със специалното участие на Денис Родман, чупи всички рекорди за посещаемост на баскетболен мач в България с публика от около 7000 души

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.