Днес е роден българският изобретател Румен Антонов!

Румен Антонов е български изобретател в областта на автомобилостроенето. Роден е в София на 21 януари 1944 година в семейство на царски офицер. Заради произхода си той има проблеми с властите в социалистическа България. Въпреки мечтата си да следва медицина, той завършва инженерство във ВМЕИ ‘Ленин /днес Технически университет/ и промишлен дизайн в Художествената академия. Изкарва и курс по физика.

Румен Антонов изобретява уникална автоматична скоростна безстепенна кутия, която е приложима за малки коли и има слабо нарастване на разхода на гориво. С помощта на капитал от Холандия той учредява фирма „Антонов Пи Ел Си“, регистрирана в Манчестър през 1991. Антонов патентова изобретената кутия и скоро след това я продава на водещи световни автомобилни производители – най-напред на японски – Хонда, после френски – Рено и Пежо, британски – Роувър, германски – Даймлер-Крайслер, индийски – Сузуки, като се ангажира да разработи промишлен прототип. „Тойота“ също използва кутията, но без лиценз, за което изобретателят ги съди.

За по-нататъшно финансиране на фирмата тя излиза на фондовата борса през 1995 г. , но за няколко години натрупва загуби от 2 млн. британски лири. След 2000 г. постепенно започва да печели, за да достигне котиране на борсите в Лондон и Амстердам за 150 млн. долара.

В Ротердам Антонов регистрира фирма „Антонов аутоматик текнолъджи“ („Антонов АТ“) с дъщерно дружество във Франция. Френската държава отпуска субсидия от 200 000 френски франка за нови разработки. Японският гигант „Хонда“ откупува лиценз за 6-степенна кутия, оценявайки я като по-малка, по-лека и по-икономична, с ангажимент за възнаграждение за всяка продадена кола с нея. Фирмата се котира на борсите в Лондон и Париж за над 30 млн. долара.

loading...

Антонов прави и медицинско откритие, като експериментира върху себе си, за да обясни причините за атеросклерозата, инфаркта и инсулта. Той учредява през 1988 година фондация за изследвания върху атеросклерозата. След 11 години, американски федерален орган разрешава извършване на експерименти върху доброволци. Продуктите се изпитват и във Франция.

Чрез фирмата си 4 Stroke Антонов разработва спортен ретро-футуристичен миниавтомобил, посрещнат с възторг на Парижкия автосалон през 2002 година. Той разработва нов тип 4-тактов двигател с вътрешно горене и турбокомпресор.

С подкрепата на вицепремиера Николай Василев, той се опитва да започне производство на луксозна спортна кола в България, но се отказва поради неблагоприятната среда в страната. Прави още няколко опита за инвестиции в родината си, но не среща нужното разбиране и готовност от банките и от бизнеса.

Източник: teenproblem.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!