Днес е роден българският диригент и пианист Димитър Косев!

Честит рожден ден на българския пианист Димитър Косев!

Димитър Косев е български музикант, диригент и пианист.Роден е на 20 октомври 1992 г. в град Русе.

Младият диригент и пианист Димитър Косев е възпитаник на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в града. Веднага след завършване на средното си образование е приет в Prayner Konservatorium -Виена, Австрия, със специалност дирижиране и пиано при проф. Максимилиан Ченчич и проф. Щефан Мьолер. През 2014 г. на 21 години завършва Консерваторията с пълно отличие. Малко след това асистира в консерваторията проф. Йосеф Щолц в класа по оперно майсторство. Работил заедно с Passion Artists и Vienna Traditional Classic Orchestra. Лауреат на I-ва награда за модерна музика на Lothar Bandermann в майсторския клас Vienna Young Pianiasts VYP Academy – Виена 2006 и за изпълнение на Едвард Григ през 2007.

Димитър Косев дебютира на диригентския подиум в България през ноември 2013 г. на откриването на Международния конкурс „Франц Шуберт“ в Русе. В началото на 2015 г. дирижира Новогодишния концерт на Русенска Филхармония. От февруари 2016 е щатен диригент в Държавна опера Стара Загора.

Поставя световната премиера на рок симфонията „Queen’s Hits“. Диригент е на спектаклите „Класиката среща ABBA“ и „Класиката среща Queen“. Инициатор и създател на спектакъла „Queen – шоуто продължава“. През юли 2016 г. дирижира премиерата на спектакъла на Калин Вельов и Тумбаито „Симфонична фиеста“ със златните български хитове от 60-те и 70-те. В края на ноември 2016 по специалната покана на световноизвестното мецосопрано Веселина Кацарова дирижира спектакъла в Държавна опера Стара Загора, посветен на 80-годишнината от рождението на композитора Красимир Кюркчийски.

loading...

Извън диригентската си кариера Димитър Косев свири и в групите Division One, Lumberjack Blues Band, Jimi Nicoll Blues Band, Paulo Luemba – Family Business, Alive´N Kickin, Kristal Bardess като басист, пианист и барабанист както и с Васил Петров, Мариана Попова, Дует Мания, Теодор Койчинов, Константин и Александър Владигерови, Димитър Симеонов – Група Сленг, Стоян Янкулов – Стунджи.

През 2015 г. с акустичния си проект „Kristal Bardess‘‘ е избран от продуцента на групата The Rolling Stones в топ 20 на световния конкурс за авторска музика „Call for Legends“ на компанията Shure.

Носител на наградата на JCI – „Най-изявените млади личности на България“ в категорията „Културно постижение“.

През същата година е удостоен със златна значка „Русе“ от кмета на Община Русе Пламен Стоилов и е избран за лице на Русе и за културен посланик на града.

Заедно с Божидара Симеонова печели конкурса за авторска музика „БГ Таланти“ и са финалисти в конкурса „Бургас и Морето“ 2016 г.

Най-ефектният самостоятелен проект на Димитър Косев е „ДЖАЗОСПЕКЦИЯ“ по музика на френския композитор Клод Болинг и филма „Bakara“ на Рон Фрик. Премиерата му се състоя на 15 ноември 2016.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!