Днес е роден българският гросмайстор Кирил Георгиев!

Честит рожден ден пожелаваме днес на българския гросмайстор Кирил Георгиев!

Кирил Георгиев е български шахматист, гросмайстор. Кирил Димитров Георгиев е роден на 28 ноември 1965 г. в Петрич.

Към февруари 2017 г. ЕЛО-коефициентът му е 2627, което го поставя на 3-то място в България (след Веселин Топалов и Иван Чепаринов. През март 2013 г. на блиц шахмат достига забележителния ЕЛО-коефициент 2725. Бил е състезател на шахматните клубове на Локомотив (София), ЦСКА (София), Загреб (Загреб), Будучност (Подгорица), Алкалоид“ (Скопие), SK Oetigheim и др. За известен период се състезава под флага на Бивша югославска република Македония.

Кирил Георгиев за пръв път привлича вниманието на световната шахматна общественост през 1983 г., когато печели световното първенство за юноши, а с това и звание международен майстор. След две години завоюва и гросмайсторска титла. След спечелените републикански титли през 1984, 1986 и 1989, 2013, 2014, 2015 г. се доказва като един от най-силните български шахматисти.

През 1988 г. на Световното първенство по блиц шахмат в Канада на четвъртфинала Кирил Георгиев елиминира Гари Каспаров с 3:1, като в една от партиите го побеждава с мат (виж по-долу раздел „Избрани партии“, диаграма 6). Световният шампион не може да повярва и започва да гледа в тавана как е възможно. Победата се възприема като голяма сензация, защото тогава Каспаров е най-силният шахматист в света. На полуфинала Георгиев отстъпва на Ваганян и в крайното класиране заема 3-4-то място.

loading...

На европейското отборно първенство за мъже в Грузия печели златен медал на втора дъска с резултат 6,5 т. от 9 партии.

Петкратен отборен шампион на Италия от 2009 до 2015 г. с отбора на „Обиетиво Рисарсименто“ от гр. Падуа. Многократен отборен шампион на Черна гора с отбора на „Будучност“ от Подгорица. Трикратен отборен шампион на Хърватска за 2006, 2007, 2008 г. с отбора на „Загреб“. Отборен шампион на Сърбия.

Многократен отборен шампион на Република Македония с отбора на „Алкалоид“ (Скопие). Много години играе успешно на отборните първенства във Франция и Германия.

Победител на най-силното открито първенство в света в Гибралтар за 2005 г. и 2006 г. Печели бронзов медал на индивидуалното европейско първенство през 2006 г.

Той играе многократно на първа или втора дъска за България на шахматни олимпиади. През 2013 г. и 2014 г. в Дупница става шампион на България по ускорен шахмат .

Успехите му на международното поле са забележителни – първо място на турнирите:

  • Сараево 1986, пред Иван Соколов;
  • Сан Бернардино, Калифорния 1988;
  • Елените, Бургас 1992, пред Топалов, Иван Соколов, Йосиф Дорфман и Юрий Разуваев;
  • Будапеща 1993, зонално първенство, пред Юдит Полгар и Любомир Фтачник;
  • Елените 1995, наравно с Топалов и пред Найджъл Шорт, Борис Гулко и Сергей Долматов;
  • Белград 2000, пред Александър Белявски и Улф Андерсон;
  • Сараево 2001, първа победа в 16-та категория пред Топалов, Иля Смирин, Алексей Дреев и Иван Соколов;

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.