Днес е роден българският биолог Акад. Методий Попов!

Методий Попов е български биолог, антрополог и дипломат, академик на Българската академия на науките.

Методий Атанасов Попов е роден на 29 април 1881 година в Шумен, брат е на математика академик Кирил Попов.

През 1901 – 1902 година Методий Попов участва в аферата „Мис Стоун“, като пренася кореспонденция между похитителите и посолството на Съединените щати.

През 1904 година завършва естествени науки в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, след което специализира биология в Мюнхен, Берлин и Париж.

loading...

След завръщането си в България преподава в университета, като през 1920 – 1921 година е негов ректор. От 1923 до 1931 година Попов е посланик на България в Германия.

През 1947 година става действителен член на Българската академия на науките, а от 1948 година до смъртта си ръководи новосъздадения Институт по зоология (днес Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания, ИБЕИ–БАН).

Умира на 19 април през 1954 година в София.

Институтът по физиология на растенията и генетика и ІІІ Природоматематическа гимназия във Варна носят името на академик Методий Попов.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!