Днес е роден българският актьор Явор Караиванов!

Честит рожден ден на актьора Явор Караиванов!

Явор Венциславов Караиванов (роден на 30 септември 1975 г.) е български актьор. Занимава се предимно с озвучаване на филми, сериали и реклами.

В периода 1994-96 учи английска филология във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“.

През 2002 г. завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство за драматичен театър в последния клас на професор Надежда Сейкова и доцент Веселин Ранков. Заедно с него учат Владимир Карамазов, Надежда Панайотова и други.

От завършването си е и на свободна практика.

loading...

Играе в кукленото представление за възрастни „Студено“ на Мила Коларова, което през 2007 г. получава награда „Икар“ от Съюза на артистите. До момента спектакълът е изпълнен в няколко държави.

През 2007 г. Явор Караиванов започва озвучаващата си кариера, когато бива поканен от Кирил Бояджиев да озвучава в сериала „Рийба“. След това получава предложения и от други студия, а по-късно започва да озвучава и за анимационни филми за голям екран и DVD, изискващи нахсинхронен дублаж. Първата му роля в този вид дублаж е Принцът в „Спящата красавица“.

Най-известен е с работата си по сериалите „Питайте Джим“ (дублаж на Александра Аудио), „Старгейт Атлантис“, „Офисът (сериал, САЩ)“, „Всички мразят Крис“ и „Куантико“. Други известни сериали с негово участие са „Внимавай какво говориш“ (дублаж на GTV), „Антураж“ (от трети сезон), „Илай Стоун“, „Биг Тайм Ръш“, както и анимационните сериали „Лагерът Лазло“, „Супер куче“ (дублаж на TV7), „Кръстници вълшебници“ (дублаж на Александра Аудио) и „Финиъс и Фърб“ (дублаж на студио Доли), където озвучава Д-р Хайнц Дуфеншмърц. Озвучава за каналите Disney Channel, Cartoon Network, Nickelodeon, Fox и bTV.

През 2018 г. Караиванов получава номинация за наградата „Икар“ в категория „Златен глас“ за дублажа на Ектор в „Тайната на Коко“, заедно с Петър Бонев за Олаф в „Замръзналото кралство: Коледа с Олаф“ и Христо Узунов за Фома в „Мутра по заместване“. Наградата се присъжда на Узунов.

Източник: wikiwand.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.