Днес е роден българският актьор Пенко Господинов!

Честит рожден ден на българския актьор Пенко Господинов!

Пенко Стефанов Господинов е български актьор, роден на 9 октомври 1970 г. в Стара Загора

Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на професор Димитрина Гюрова и професор Пламен Марков.

Господинов има над 50 роли в театъра, киното и телевизията. Играл е в театрите в Пловдив, Варна, Плевен, Сливен, Ловеч, Театър 199, ТР „Сфумато“, Малък градски театър „Зад канала“ и други. От 2009 г. е преподавател по „Актьорско майсторство“ и „Основи на актьорството“ в НАТФИЗ. Заедно с Анастасия Лютова е съосновател и художествен ръководител на театър „Зоната“.

Измежду театралните му участия са тези в „Полковникът-птица“, „Една нощ навън“, „Чайка“, „Идиот“, „Януари“, „Крум“, „В полите на Витоша“, „Пиеса за бебето“ и други, както и „Пухеният“ на режисьора Явор Гърдев, за което получава номинация за наградата Аскеер за главна мъжка роля през 2005 г. В Театър 199 участва в постановките: „Пиесата за бебето“, „Пухеният“, „Великият момент на Кьоних“ и „Времето е спряло“.

loading...

Снима се във филми и сериали, като за момента е най-известен с ролите си в ситкома „Морска сол“, поредицата „Забранена любов“ и сериала „Седем часа разлика“.

Господинов се занимава понякога и с озвучаване. Първата му работа е по реалити шоуто „Мръсни танци“ за Fox Life през 2007 г. Прави дублажи за различни телевизии, между които са БНТ 1, bTV, Диема, Фиеста ТВ, TV+ и други. Като глас е по-известен с озвучаването на ролите на Киану Рийвс във филмите „Скорост“ (дублаж на bTV), „Месец любов“ и „Улични крале“. Участва и в няколко радиопиеси.

Значими роли в театъра:

  • Молиер в „Съзаклятието на лицемерите“ от Михаил Булгаков, реж. проф. Димитрина Гюрова, дипломен спектакъл
  • Макбед в „Макбед“ от Йожен Йонеско, реж. проф. Пламен Марков, дипломен спектакъл
  • Докторът в „Полковника-птица“ от Христо Бойчев, реж. Пламен Панев, Драматичен театър – Плевен
  • Треплев в „Чайка“ от Антон Чехов, реж. Маргарита Младенова, Драматичен театър – Варна
  • Княз Мишкин в „Идиот“ от Фьодор Достоевски, реж. Пламен Панев, Драматичен театър – Пловдив
  • Албърт в „Една нощ навън“ от Харолд Пинтър, реж. Пламен Марков, Драматичен театър – Пловдив

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.