Днес е роден българският акордеонист Димитър Стойков!

Димитър Стойков е български акордеонист и композитор.

Роден е на 22 март 1931 г. в село Здравец, община Аврен, Варненска област. Музикалното му наследство идва от двата му рода. Дядо му Митьо е бил добър гъдулар. Баща му Стойко Митев също е народен музикант, кавалджия. Майка му Нейка Кондова пеела народни песни и в репертоара ѝ преобладавали тъжните песни.

Димитър Стойков от малък желае да се занимава с музика, но мечтата му се сбъдва чак през 1955 г. На 24 г. си купува акордеон и започва да свири всяка свободна минута. Свири хората на най-известните музиканти, слуша Борис Карлов, Коста Колев, Иван Шибилев, Ибро Лолов. Народният певец Йордан Гемеджиев дава друга насока на Димитър Стойков в неговата кариера. Поканен да посвири на сцената по време на фолклорния концерт на певеца, чува окуражаващите думи на Гемеджиев: „Личи, че сте музикален човек. Имате добра логическа мисъл в подреждане колената на хората!“ Препоръчва на музиканта да отиде в Радио „Варна“. Следват много концерти. Дори и без музикално образование с много упоритост и труд, работейки по слух, Димитър Стойков осъществява мечтата си. Следват записи от родния му край: „Изхвърли кундак“, „Лявата“, „Акънджийска ръченица“, както и мелодии с имитация на гайда.

Става сътрудник в оркестъра на Тодор Боянов към МВР Варна. Димитър Стойков е отличен през 1956 г. на прегледа на художествената самодейност в Шумен и изпратен на конкурс в София във връзка с фестивала във Варшава. Скоро след това започва дългогодишното сътрудничество и звукозаписна дейност на акордеониста с БНР, което продължава до 1989 г. Димитър Стойков активно работи и в сферата на художествената самодейност като солист и ръководител на самодейни състави. Силна и трайна следа оставя работата му с фолклорна група „Добруджанска песен“, в която участват редица изтъкнати певци, певици и инструменталисти – солисти на Радио „Варна“. Заедно осъществяват многобройни успешни концерти по села и градове.

loading...

През 1991 г. създава оркестър „Крайморие“: Никола Лютов – гъдулка и тамбура, Диньо Маринова – гайда, Димитър Димитров – кавал, Таня Бебова – контрабас и Димитър Стойков – акордеон, солист и ръководител. Оркестърът бързо добива популярност и осъществява записи с едни от най-добрите певици, като Добра Савова, Зарка Желязкова, Мария Балтаджиева, Величка Златева, Калина Германова, Стаматка Кирилова, Донка Василева и певецът Георги Германов. Заедно с колегите си акордеонисти Иван Петров и Жеко Йовчев Димитър Стойков записва негови авторски хора и ръченици за два акордеона, някои от които звучат и в чужбина на концерти в Словакия.

Многобройни са участията му в Германия, Румъния, Чехословакия, Унгария, Молдова, Македония и др.

Носител е на отличия, грамоти и златен медал от Втория републикански фестивал през 1964 г. Удостоен е с орден „Кирил и Методий“ II степен и награда „Варна“ през 2002 г. за своята артистична дейност като изпълнител на народна музика. Автор е на автобиографичната книга „Нетленна жарава“, издадена през 2006 г.

По негова инициатива се създават рубриките „Младежта запява народна песен“, „Народна музика по писма на слушатели“, „Предаване за селото“. Дискографията му наброява 6 дългосвирещи плочи, 7 малки плочи, 2 компактдиска, DVD и 8 аудио касети. Като инструменталист участва в много записи на популярни народни певци и изпълнители.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!