Днес е роден актьорът и режисьор Иван Юруков!

Честит рожден ден пожелаваме днес на актьора Иван Юруков!

Иван Юруков е български актьор и режисьор. Роден е на 27 май 1978 година в град Сандански. През 2004 година завършва актьорско майсторство в Националната академия за театрално и филмово изкуство – НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ София, в класа на професор Стефан Данаилов.

Като студент участва в спектакли на Драматичен театър Враца, Сатиричния театър, Театралната работилница „Сфумато“ и Народен театър „Иван Вазов“, а през 2005 година влиза в трупата на Народния театър, където играе и до днес.

През 2014 г. на сцената на Театър 199, Иван Юруков си партнира с Георги Кадурин в спектакъла „Червено“ от Джон Лоугън, а през 2018 г. пак там е премиерата на „Ясна поляна“. Многократно е номиниран в категориите „Изгряваща звезда“ и „Водеща мъжка роля“ от Националните театрални награди „Икар“ и фондация „Аскеер“. Носител е на Грамота от Министерство на културата за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието на българската култура през 2008 г., както и на редица други отличия.

Участва в емблематични телевизионни и игрални филми. През 2017 г завършва магистратура по филмово и телевизионно изкуство в ЮЗУ „Неофит Рилски“ при проф. Станимир Трифонов. Автор е на късометражните филми, като с два от тях печели награди – „Лора“ първа награда на феста „Синемаспорт“, 2007 г. и „Луизет“ с две награди от същия фест, „Е 79“, „Жълто“, „Идилия“, „Фифил“, „Спагети“, „Илюзия“, документалния филм за фолклорен фестивал на носията в Жеравна „Жеравна 2014“, както и на музикалните видеоклипове: „Вакер“, „Полунощ“, „Вали“, „Мое мъничко дете“, „Детска планета“ /ремикс/, „Back For Good – cover by Theodore Burkhard“, „Трендафилът мирише – Ралица Бежан“. Автор е на пълнометражния филм „До последния каприз“.

loading...

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!